Nieuws

Brand in Fabriekswijk De Krim nog niet uit, gemeente Hardenberg brengt schade in kaart

Brand in De Krim is een dag later nog niet uit
Brand in De Krim is een dag later nog niet uit © Gert Stegeman
Een grote uitslaande brand in de Fabriekswijk houdt De Krim al sinds donderdagmiddag in de ban. Zes brandweerkorpsen zijn gisteren door de Veiligheidsregio IJsselland naar de brand in een groot bedrijfsgebouw gedirigeerd. Een dag later is de brand nog steeds niet uit. "Er wordt nog volop geblust", laat woordvoerster Diana Inkelaar van Veiligheidsregio IJsselland vanochtend weten bij Radio Oost.
Inkelaar bevestigt dat het een flinke klus is om de brand te bedwingen. "Het sein brandmeester kon gisteravond om half twaalf worden gegeven, maar we zijn nog steeds bezig om de vuurhaarden te bestrijden. Er wordt ook vanochtend nog geblust met een tankwagen. En er zijn twee kranen bezig om de resten van het gebouw uit elkaar te trekken, zodat we nog beter bij het vuur kunnen komen." Het nablussen neemt volgens de brandweerwoordvoerster vandaag nog geruime tijd in beslag.
Brandweer trekt met kranen de gebouwresten uit elkaar
Brandweer trekt met kranen de gebouwresten uit elkaar © Gert Stegeman

Hoe kon brand zo groot worden?

De Veiligheidsregio IJsselland heeft vragen gekregen over hoe het kan dat een bedrijfsbrand, die in eerste instantie niet groot leek, uren later ineens uitgroeide tot een grote uitslaande brand die een enorme overlast in de De Krim veroorzaakte. De Veiligheidsregio heeft twee NL-Alerts uitgegeven met waarschuwingen voor rook- en stankoverlast en de verspreiding van brandresten in de wijde omgeving. Omwonenden moesten zelfs hun huizen uit.
Dag na de grote brand in De Krim
Inkelaar komt met een verklaring: "Het klopt dat we in eerste instantie hebben afgewacht hoe de brand, die binnen in het gebouw was, zich zou ontwikkelen. Dat heeft te maken met de constructie van het gebouw. We kregen de informatie dat het pand onbetrouwbaar was. Dan ga je niet direct met mensen naar binnen. Dat is niet veilig."
De brandweer hoopte dat de brand beperkt zou blijven tot het gebouw zelf, maar kwam in actie toen de vlammen naar buiten sloegen. Vanaf dat moment is de brandweer volop gaan blussen, waarbij de inzet er vooral op was gericht om te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar andere panden in de omgeving. Dat is gelukt. "Maar omdat het een heel groot bedrijfsgebouw is, was het vanaf dat moment ook meteen een heel grote uitslaande brand", zegt Inkelaar.

Wel roet, geen asbest

Bij de brand kwam veel rook en stank vrij, waar heel De Krim last van had. Ook blijkt een dag later dat er veel roetresten in de tuinen van mensen terecht is gekomen. Hoewel er asbest op het fabrieksterrein aanwezig is, zijn er geen asbestdeeltjes verspreid. Inkelaar: "Zover we het nu kunnen bekijken is er geen asbest vrijgekomen bij de brand en dat zou goed nieuws zijn."
Bij brand kwam geen asbest vrij
Bij brand kwam geen asbest vrij © Gert Stegeman
De gemeente Hardenberg neemt vandaag met Stichting Salvage de schade op in De Krim en zal later vandaag bepalen hoe en waar de schoonmaak en het opruimen van roetresten kan plaatsvinden.

School dicht

Veiligheidsregio IJsselland heeft basisschool De Bron geadviseerd vandaag de school dicht te houden en de leerlingen thuis te houden. "In het schoolgebouw was sprake van rook- en stankoverlast en dat betekent dat er binnen ook koolmonoxide aanwezig kan zijn. Dan is het niet verstandig vandaag in de school te zijn", aldus woordvoerster Diana Inkelaar.
Van het bedrijfsgebouw bleef na de brand nagenoeg niets meer over
Van het bedrijfsgebouw bleef na de brand nagenoeg niets meer over © Gert Stegeman

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.