Nieuws

Alle duurzame plannen ten spijt: bedrijf in Vroomshoop raakt gerecycled plastic aan straatstenen niet kwijt

Van dit afval maken ze in Vroomshoop nieuw plastic
Van dit afval maken ze in Vroomshoop nieuw plastic © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Ondanks overheidsmaatregelen om meer plastic te recyclen en minder te verbranden, blijft het percentage afgedankt plastic stijgen dat als restmateriaal wordt verbrand. Een van de oorzaken dat meer wordt verbrand, is ernstige vervuiling van het plastic waardoor het niet recyclebaar is. Ook een andere oorzaak speelt een rol: spotgoedkoop nieuw plastic uit de Verenigde Staten en Azië. De vraag naar duurzaam (gerecycled) plastic is volledig ingestort, ziet Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia Polymers in Vroomshoop.
Door Tristan van den Bosch en Leroy Vugteveen
Met lede ogen bekijkt Klein Nagelvoort het overvolle magazijn van de productielocatie in Vroomshoop. Overal waar hij kijkt staat het vol met gerecycled plastic. Dat klinkt mooier dan het is. Klein Nagelvoort ziet liever een leger magazijn, want dat betekent dat zijn product elders wordt hergebruikt. Volgens hem is de vraag naar duurzaam plastic volledig ingestort. Zijn afnemers, fabrikanten van plastic verpakkingen, kiezen liever voor nieuw plastic. Dat is goedkoper.
Daardoor dreigt meer plasticafval de verbrandingsovens in te gaan. "Secundaire grondstoffen die worden verbrand. Dat is een heel kwalijke zaak", stelt Klein Nagelvoort. Want dan zijn alle duurzame plannen ten spijt: "En zijn we terug bij af."
We krijgen ons product niet verkocht
Gerrit Klein Nagelvoort, Veolia Polymers
Bomvol magazijn bij plastic recyclingbedrijf in Vroomshoop: "Europese wetgeving nodig"

Afschalen

Diepe droefenis. Dat is het sentiment wat leeft bij onder andere plastic recyclebedrijf Veolia Polymers in Vroomshoop. Producenten uit de Verenigde Staten en China overspoelen de markt met spotgoedkoop nieuw (virgin) plastic. Het leidde onlangs tot het faillissement van een concullega van Veolia, recyclingfabriek Umincorp in Rotterdam kon de rekeningen niet meer betalen. En Veolia sloot eerder al een PET-recyclingvestiging in Duitsland. Een teken aan de wand voor de gehele branche.
Het de blauwe stellingen in het magazijn in Vroomshoop staan vol met witte big bags. Allemaal gevuld met plastickorrels, klaar voor verkoop. "We krijgen het product simpelweg niet verkocht", zegt Klein Nagelvoort die manager Business Development is in Vroomshoop. “In ons bestaan hebben we niet eerder meegemaakt dat we mensen naar huis moesten sturen omdat we onvoldoende werk voor ze hebben.”

Economie boven duurzaamheid

Ondanks dat de productie nog wel doorgaat, is deze flink afgeschaald. Niet alle machines draaien. Want het magazijn staat al bomvol met niet afgenomen korrels. "Allemaal klaar voor verkoop", maar die afnemers zijn er dus nog amper.
Het is een trend die vorig jaar is ingezet. Toch werd het gerecyclede plastic decennialang wél verkocht. Afnemers pronkten zelfs met hun duurzame product. "Je ziet dat nu het economische aspect toch voorrang krijgt. Uiteraard zijn er klanten die bij ons blijven kopen, vanwege hun idealen."
Op Europees niveau moet de politiek aan wetgeving werken
Gerrit Klein Nagelvoort, Veolia Polymers

Europese wetgeving

Bedrijven als dat waar Klein Nagelvoort werkt, kunnen niet op tegen de prijs van het nieuwe plastic. Verpakkingsfabrikanten kiezen voor het goedkoopste plastic. Met als gevolg dat recyclebedrijven failliet gaan en dat plastic in de verbrandingsoven belandt.
Daarom luidt de Veolia-man de noodklok. Want als eenmaal de recyclebedrijven verloren zijn, komen die niet zomaar terug. "Op Europees niveau moet de politiek aan wetgeving werken. Om zo producenten te dwingen aan hergebruik te doen."

CO2-uitstoot

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen meldt in een Kamerbrief dat het verbranden van steeds meer plastic in afvalverbrandingsinstallaties al langer zorgelijk is. In 2022 ging het om een aandeel van 52 procent, een stijging van 13 procent. Het verbranden van plastic leidt tot meer CO2-uitstoot. Beter zou zijn dat er meer plastic mechanisch of chemisch wordt verwerkt door bedrijven zoals Veolia Polymers. Zodat het plastic opnieuw kan worden gebruikt.
In de brief deelt Heijnen ook mee dat het Plastic Pact NL (PP NL) begin dit jaar is gestopt. Het pact hield zich bezig met de verduurzaming van de kunststofketen. En hoewel dat nog hard nodig is, blijkt het PP NL niet meer de beste vorm om samen te innoveren, stelt Heijnen. Daarnaast nam het enthousiasme bij de deelnemers af.
Sinds de oprichting in 2019 zijn de doelen van het pact steeds meer in nieuwe regels terechtgekomen. Ook zijn er veel andere initiatieven voor circulair plastic opgestart, aldus Heijnen. Ze blijft zelf met supermarkten en producenten in overleg om te komen tot meer herbruikbare verpakkingen. In het PP NL deden 110 bedrijven en organisaties mee en ook de Rijksoverheid.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.