Nieuws

Voor dag en dauw een optocht én een barbecue: dat is carnaval op de Boskamp

De prinsenwagen van de Weteringzotten uit Boskamp
De prinsenwagen van de Weteringzotten uit Boskamp © RTV Oost / Bart Kieft
Het is een dorp dat je niet meteen met carnaval associeert, Boskamp. Maar het kerkdorp in de gemeente Olst-Wijhe bruist op - jawel - zaterdagochtend met vele honderden carnavalsvierders. Die zien een flinke optocht die zich tussen de kerk en de kroeg doorwringt. En daarbij: karbonades, schnitzels en satéstokjes. Want al vanaf zeven uur 's ochtends gaat er vlees op de barbecue.
"Dit is toch fantastisch", zegt prins Remco van carnavalsvereniging De Weteringzotten boven op de carnavalswagen met een stokje geroosterd vlees tussen zijn tanden. "Het is traditie en die houden we met liefde in stand. Boskamp kan heel goed carnaval vieren."
Sfeerimpressie carnaval Boskamp
Vanaf 10 uur 's ochtends komt de carnavalsstoet met enkele tientallen startnummers langzaam in beweging. Wat opvalt: de namen van de carnavalsverenigingen. Weteringzotten, Wet'ringdempers en Iesselzotten. Allemaal met een verwijzing naar water in de omgeving. "Allemaal verschillende verenigingen", zegt prins Remco. "En we kunnen allemaal heel goed met elkaar."
De Weteringzotten dus uit de Boskamp ('zo zeggen we dat hier'), de Wet'ringdempers van de Boerhaar (ook met de toevoeging de) en de Iesselzotten uit Olst. Ook wel Heuidarp genoemd, waar de Boskamp tijdens carnaval Toetlippendorp heet. "Misschien dat het carnaval hier voor de rest van de provincie niet heel bekend is", zegt prins Remco, "maar hier in de omgeving weten ze ons maar wat goed te vinden."
Optocht langs kroeg en kerk op de Boskamp
Optocht langs kroeg en kerk op de Boskamp © RTV Oost / Bart Kieft
De optocht slingert ook door het nieuwbouwgedeelte van het dorp, waarna de stoet in de kern weer tot ontbinding komt. Het betekent niet het einde van het carnaval voor veel Boskampse deelnemers. Vooral de grote Sallandse carnavalsoptocht in Raalte kan morgen ook rekenen op veel deelnemers uit de Boskamp en omgeving. Van de Weteringzotten, -dempers en Iesselzotten onder meer dus.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.