Nieuws

DNA-onderzoek bij gedood schaap levert bewijs van aanwezigheid goudjakhals in Overijssel

foto ter illustratie: goudjakhals lijkt op een kleine wolf, maar heeft kortere poten en een spitse snuit.
foto ter illustratie: goudjakhals lijkt op een kleine wolf, maar heeft kortere poten en een spitse snuit. © Getty Images
Niet een wolf, maar een goudjakhals heeft eind december in Punthorst een schaap doodgebeten. Dat meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer gegevens over wolven bijhoudt. Het is voor zover bekend voor het eerst dat DNA-onderzoek heeft aangetoond dat er een goudjakhals in Overijssel is.
In 2020 viel een goudjakhals voor het eerst vee in Nederland aan. Dat gebeurde in de Ooijpolder bij Nijmegen. Twee jaar later doodde een goudjakhals op drie plaatsen in Friesland schapen en in 2023 werden tweemaal schapen aangevallen in de buurt van Lauwersoog in Groningen. De goudjakhals zou ook in Drenthe zijn waargenomen. De dieren zijn erg schuw en laten zich zelden zien. Ze zijn niet zo streng beschermd als de wolf.

DNA-cijfers

Uit de nieuwste DNA-cijfers van BIJ12 over de periode van december vorig jaar tot 9 januari dit jaar, blijkt dat vrijwel alleen wolven schapen hebben aangevallen in Gelderland, Drenthe en Friesland. Een enkele keer was een aanval het werk van een hond. In Hoogersmilde in Drenthe greep een wolf een minipaard en een geit. Van twee aanvallen op pony's in Gelderland en Noord-Brabant in december is volgens BIJ12 nog niet bekend of dat het werk was van een wolf.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.