Nieuws

Zwolse malloten in extase bij 'heerlijke' carnavalsoptocht in Sassendonk

De Zwolse carnavalsoptocht passeert het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat
De Zwolse carnavalsoptocht passeert het Dominicanenklooster aan de Assendorperstraat © RTV Oost / Bart Kieft
Zwolse malloten, het is een geuzennaam voor alles en iedereen die dezer dagen carnaval viert in Sassendonk. En vele duizenden van die malloten waren vanmiddag getuige van de traditionele Zwolse carnavalsoptocht. De veelkleurige stoet trok van de wijk Assendorp naar de binnenstad. "Heerlijk om mee te lopen. Dit is echt carnaval", zeggen de juffen van basisschool Westwijs uit de Zwolse wijk Westenholte.
Ze lopen mee onder het motto: "Klep mee met de Sassendonkse samba". Dansend, zingend en muziek makend trekken ze door de Zwolse straten. Net als de 48 andere startnummers in deze Zwolse stadsoptocht. De stoet raakt alleen enigszins vertraagd nadat iemand die onwel was geworden per ambulance moest worden afgevoerd.
Zwolse malloten veroveren Sassendonk tijdens de jaarlijkse carnavalsoptocht
Met de carnavalsvereniging de Eileuvers en stadsprins Michael van Sassendonk op kop is het op die manier tussen kwart voor twee en half vijf beregezellig in de provinciehoofdstad. Na de Eileuvers volgen onder meer de Eipiepers, De Zottenaren, de Zwolse Stadsband en carnavalsvereniging De Oelewappers. Die komen ijzig voor de dag met het thema wintersport. "We hebben het gewoon ijs- en ijskoud", rilt één van de oudere dames in de groep.
De Oelewappers hadden als thema wintersport
De Oelewappers hadden als thema wintersport © RTV Oost / Bart Kieft
Een opvallende deelnemende wagen heeft als thema smartlappen. Geen house, geen andere muziek, maar smartlappen klinken vanaf de wagen die door een vijftal heren wordt bestuurd en begeleid. "Die house vinden we eigenlijk maar niks, daarom vinden we het belangrijk om de smartlap ook uit te dragen tijdens deze optocht." Waarna hij weer uit volle borst verder zingt en de feestelijke tocht door de Zwolse straten vervolgt.

Uitslag

De Zwolse optocht werd overigens gewonnen door kbs De Kasteelhoeve met de Droakenstekers (overall). Bij de carnavalsverenigingen won cv de Gleuvenskoevers en de Vis Babes waren de beste bij de groepen. Roodkapje won in de categorie remizot (ten) en de Sassendonkse jeugd trofee was ook voor de Droakenstekers.
Gijp en Johan Derksen, ook vertegenwoordigd tijdens de Sassendonkse optocht
Gijp en Johan Derksen, ook vertegenwoordigd tijdens de Sassendonkse optocht © RTV Oost / Bart Kieft

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.