Betaald voetbal

GA Eagles pakt diep in blessuretijd alsnog punt tegen PEC in IJsselderby

De IJssel blijft neutraal grondgebied. Na het gelijkspel van september vorig jaar leverde de derby tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle ook dit keer geen winnaar op. Een 1-1 eindstand was het resultaat van een zeer stroeve wedstrijd, die een doldwaze slotfase kende en waarin De Adelaarshorst uiteindelijk alsnog ontplofte.
Met die uitslag kregen beide ploegen wel wat ze verdienden in matige editie van de IJsselderby. Toch leek het daar lange tijd niet op uit te draaien, want Go Ahead Eagles sloeg pas diep, heel diep, in blessuretijd toe. Met een benutte strafschop maakte Mats Deijl de 0-1 van Lennart Thy ongedaan. Het was het spetterende sluitstuk van een slechte derby, waarvan de voorpret eigenlijk veel leuker was dan het daadwerkelijke schouwspel an sich.
Neem alleen al het tijdstip. Een clash tussen Go Ahead Eagles en PEC Zwolle verdient het niet om op zondagmiddag om 12.15 uur te worden afgewerkt als lunchwedstrijd. Als dan ook de PEC Zwolle-supporters nog eens ontbreken in De Adelaarhorst vanwege een boycot, is de kraker eigenlijk grotendeels al onthoofd van de spanning alvorens die goed en wel is begonnen. Slechts bij vlagen werd het meeslepend.

Jubileumbiertje

Zo stonden er nog geen veertig seconden op de klok of scheidsrechter Higler legde het spel stil. De aanleiding was een gegooid plastic bekertje aan het adres van PEC-icoon Bram van Polen. De aanvoerder speelde zijn 500ste wedstrijd in dienst van de Zwollenaren en die mijlpaal wilde de aartsrivaal graag samen vieren. Een jubileumbiertje.
De spelers hoefden niet naar binnen en mochten nog wel op het veld blijven van de rechtzinnige Higler, maar de bal bleef minutenlang onaangeroerd.

Gemiste strafschop

Toch kreeg Go Ahead Eagles niet veel later dé kans om de wedstrijd van nieuw elan te voorzien. Oliver Edvardsen - die voor de rust op de plek van de geschorste Willumsson speelde - werd na een goedlopende aanval via Victor Edvardsen en Adekanye in de zestien naar de grond gewerkt door de onbesuisd uitkomende Jasper Schendelaar. Dat de PEC-doelman vervolgens de penalty van Victor Edvardsen keerde was keeper Schendelaar in een notendop. Schutterend en sterk optredend binnen luttele seconden.
Victor Edvardsen verzuimde om Go Ahead Eagles op vroeg op voorsprong te zetten
Victor Edvardsen verzuimde om Go Ahead Eagles op vroeg op voorsprong te zetten © ANP

Afgekeurd

Halverwege het eerste bedrijf liet Eliano Reijnders aan de andere kant na om De Adelaarshorst in lichterlaaie te zetten. Hij werd volledig over het hoofd gezien door zijn vaste bewaker Mats Deijl, maar oog in oog met De Lange schoot Reijnders voorlangs.
De afgekeurde treffer van Thy (buitenspel) was verder het enige hoogtepunt in een slechte eerste helft, waarvan de prestaties op de grasmat ook oversloegen op de tribune. De sfeer sloop gaandeweg uit de IJsselderby, die nog wel zo spectaculair begon met een prachtige actie.
De prachtige sfeeractie voorafgaand aan Go Ahead Eagles - PEC Zwolle
De prachtige sfeeractie voorafgaand aan Go Ahead Eagles - PEC Zwolle © ANP

Debutanten

Aan de Vetkampstraat voelden ze dat er wat moest gebeuren. Spelend richting de B-Side werd Go Ahead Eagles aan het begin van de tweede helft geholpen door haar fanatieke aanhang, maar PEC raakte er eigenlijk geen moment van in de problemen. Dat smaakmaker Oliver Edvardsen vervolgens het veld moest verlaten met een blessure, bracht de wedstrijd weinig goeds. Ook debutanten Søren Tengstedt (Go Ahead Eagles) en Filip Krastev (PEC Zwolle) slaagden er niet in de schrale middag te doorbreken.

Knotsgekke slotfase

Die eer was wel aan Lennart Thy besteed. Na een dramatische aanname van aanvoerder Bas Kuipers en vervolgens een knullige botsing met ploeggenoot Joris Kramer kreeg Thy vrij baan richting De Lange, die hij met een subtiel stiftje vervolgens de baas was: 0-1. Victor Edvardsen en invaller Finn Stokkers hadden daarna de 1-1 op hun schoen. Schendelaar redde zijn ploeg echter tweemaal op knappe wijze.
Daarmee leken de drie punten in de bus mee naar Zwolle te gaan, maar in extremis kwam daar alsnog verandering in. Een onhandige handsbal van Kersten in de zestien betekende in minuut 96 de tweede strafschop voor Go Ahead Eagles. Mats Deijl maakte geen fout en bracht De Adelaarshorst toch nog in extase: 1-1.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.