Nieuws

Munitiedepot van 70 hectare in Dinkelland? "Dat moet je niet willen"

Defensie kijkt naar Dinkelland voor munitiedepot (foto ter illustratie)
Defensie kijkt naar Dinkelland voor munitiedepot (foto ter illustratie) © GettyImages
Door toenemende oorlogsdreiging, steun aan Oekraïne en uitbreiding van de krijgsmacht groeit defensie uit het jasje. En dus is er ruimte nodig voor kazernes, oefenterreinen en opslagplaatsen. Voor dat laatste heeft defensie het oog onder meer laten vallen op Dinkelland, waar het ministerie een grootschalige munitieopslag wil realiseren. "Daar zijn wij op z'n zachtst gezegd niet blij mee", zegt wethouder Benno Brand.
De zoekopdracht van defensie is geen eenvoudige. Om verouderde depots te renoveren, moet de daar opgeslagen munitie verhuizen. Bovendien wordt de voorraad munitie flink aangevuld.
Maar waar laat je al die bommen en granaten? Dat moet een plek zijn waar een ruimte van 70 hectare beschikbaar is, met zo min mogelijk bebouwing, weinig tot geen kwetsbare infrastructuur als bruggen en met een goede aansluiting op de binnenvaart en het spoor richting Duitsland.

'Geen plaats'

Met die en nog een aantal andere locatie-eisen komen er voor defensie zeven zoekgebieden naar boven. De gemeente Dinkelland is er daar een van. "Maar dat moet je niet willen", zegt wethouder Benno Brand die defensie al een brief heeft gestuurd met daarin de bedenkingen van Dinkelland. "We hebben in een zienswijze helder aangegeven dat we hier niet voor in zijn."
Dinkelland heeft volgens Brand vanuit het Rijk al veel taken op het bord gekregen. "Er liggen al veel opgaven. Denk aan toerisme, natuur en de agrarische sector. Die taken zijn dermate ingrijpend dat er geen plaats is voor 70 hectare munitieopslag."

70 hectare

Volgens de wethouder heeft defensie in haar zoektocht alleen de kaart voor een geschikte locatie voor munitieopslag heeft gehanteerd. "Er is verzuimd te kijken naar de opgaven die er al liggen voor de gemeente."
Leg je alle kaarten met taken voor Dinkelland, als toerisme, natuur en de agrarische sector, over elkaar, dan is er naar mening van Brand amper ruimte over in Dinkelland. "En dan ook nog eens 70 hectare op natuurgrond? Dat is te veel."

Messen slijpen

Dat hebben burgemeester en wethouders in de zienswijze dan ook laten weten aan defensie. Het college gaat ervan uit dat die inziet dat er in Dinkelland geen ruimte is voor grootschalige munitieopslag. Tegelijkertijd weet Brand ook dat defensie het nee van Dinkelland van tafel kan vegen. "Dat hebben we ook gezien bij de opvang van vluchtelingen in Albergen."
Wanneer defensie reageert op het bezwaar van Dinkelland is nog niet bekend. Het is dus nog even afwachten of defensie Dinkelland laat voor wat het is of toch voet bij stuk houdt. Ondertussen slijpen burgemeester en wethouders de messen voor als defensie toch om tafel wil met Dinkelland. "Dan hebben ze aan ons geen gemakkelijke gesprekspartner."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.