Nieuws

Achter de schermen meer aanhoudingen rondom IJsselderby

Veel vuurwerk bij vertrek spelersbus PEC Zwolle naar Deventer. Politie bewaakt de situatie
Veel vuurwerk bij vertrek spelersbus PEC Zwolle naar Deventer. Politie bewaakt de situatie © Persbureau Heitink
"Voor de buitenwereld zag het er rustig en goed uit, maar toch is dat niet zonder slag of staat gegaan", merkt burgemeester Ron König daags na de IJsselderby terloops op. Hij spreekt bij Radio Oost over omstandigheden rondom de zondagmiddag gespeelde voetbalwedstrijd Go Ahead Eagles - PEC Zwolle, die grimmiger waren dan doen vermoeden. Naar nu blijkt heeft de politie luttele uren voor aanvang van de wedstrijd nog eens acht aanhoudingen verricht in Zwolle. Over de aanhoudingen laat burgemeester König zich niet uit. "Laat de politie daar maar over communiceren."
De acht aanhoudingen afgelopen weekeinde in Zwolle lijken een link te hebben met de IJsselderby. Of dat zo is, daar laat de politie zich níet over uit.
Zeer opvallend is de aanhouding van een groep Deventenaren, die in de nacht van zaterdag op zondag rondreed in Zwolle in een busje vol jerrycans met benzine en verboden vuurwerk. "De vijf mannen, een 31-jarige, een 34-jarige, een 35-jarige en een 36-jarige man uit Deventer en een 22-jarige man uit Twello, zijn aangehouden voor het voorhanden hebben van professioneel vuurwerk en voor voorbereidingshandelingen voor het opzettelijk brandstichten en of het teweegbrengen van een ontploffing", laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten.

Vreemd verkeersgedrag

De bestuurder van het busje viel op vanwege het vreemde rijgedrag. "De politie zag op de Praubstraat in Zwolle een bus die opviel door weifelend rijden en een aantal verkeersovertredingen. Bij controle van de bus bleken er naast de bestuurder en een inzittende, nog drie personen in de laadruimte te zitten. De bestuurder, een 31-jarge Deventenaar, bleek onder invloed van alcohol te zijn", aldus de politiewoordvoerder.
De politie wil niet bevestigen noch ontkennen dat de mannen uit Deventer, die kennelijk met snode plannen naar Zwolle waren gereden, komen uit de hoek van Go Ahead Eagles-fans. En wellicht hun wraak zochten voor de gewelddadige aanslag van PEC Zwolle-fans op het Deventer voetbalcafé De Huiskamer vorig weekeinde. Daarvoor heeft de politie inmiddels zeven verdachten uit Zwolle en omgeving aangehouden. Meer aanhoudingen in verband met die aanslag sluit de politie niet uit.

Vuurwerk overgeladen

Daar komt bij dat de politie gisterochtend nog eens drie aanhoudingen heeft verricht voor zaken, die zomaar verband zouden kunnen houden met de IJsselderby. De politie zag dat er aan de Floresstraat in Zwolle goederen werden overgeladen van de ene in een andere auto. Bij controle bleek het te gaan om professioneel vuurwerk. Drie betrokken mannen, een 28-jarige man uit Dronten, en een 31-jarige en 19 jarige man uit Zwolle, zijn daarop aangehouden. Of de mannen mogelijk plannen hadden met het vuurwerk richting de IJsselderby is niet duidelijk.
Dat het in het stadion tijdens de IJsselderby wel gewoon rustig was, kan Deventer burgemeester Ron König beamen. Hij zegt samen met zijn Zwolse collega Peter Snijders een spannende pot te hebben gezien. "Hij zat naast me en baalde wel enorm dat het op het allerlaatste moment nog 1-1 werd. Hij gaf aan dat de laatste vijf minuten voor PEC altijd lastig zijn."

Politiebusjes op straat

König bevestigt dat in het stadion rustig bleef door de afwezigheid van uitsupporters, maar dat buiten het stadion de sfeer wel grimmig was met heel veel politiebusjes op straat.
'Nou ja, dat is niet wat je wilt. Het is helaas wel de praktijk van een IJsselderby. Het is een heel spannend fenomeen in deze regio, zo gek is dat ook niet, maar je zou willen dat het een leukere, sportieve spanning is. Maar dat het inderdaad grimmig is komt ook door de grote politie-inzet, waardoor de grimmigheid eerder toeneemt dan afneemt", vertelt de burgemeester.
"Je zou willen dat je die politie-inzet niet nodig hebt, maar je wil het risico niet nemen dat het uit de hand loopt", voegt hij er aan toe.

Uitsupporters welkom

Over de IJsselderby, de wedstrijd zelf, is hij tevreden. Met één kanttekening: "Buitengewoon jammer dat er geen uitsupporters waren. Wat mij betreft zijn die er de volgende keer wel gewoon weer bij."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.