Nieuws

Reiziger pakt de trein het liefst op station Zwolle Stadshagen

Zwolle Stadshagen is meest gewaardeerde station van Overijssel
Zwolle Stadshagen is meest gewaardeerde station van Overijssel © ANP
Het mooiste station van Overijssel? Dat staat in de Zwolse wijk Stadshagen. Treinreizigers beoordelen dat station vorig jaar met een fraaie 7,9. Ook Dalfsen en Gramsbergen mogen zichzelf op de borst kloppen, de stations daar krijgen allebei een 7,8. Ter vergelijking: het gemiddelde rapportcijfer voor de stations in Nederland is 7,21. Een jaar eerder, in 2022, was het gemiddelde cijfer 7,32.
Het was stuivertje wisselen in de lijst van beste stations in Overijssel. Over 2022 viel die eer het station in Gramsbergen ten deel met een dikke vette 8, Dalfsen – dat jarenlang de provinciale ranglijst aanvoerde – werd tweede met een 7,9. Vorig jaar ging de voorkeur van treinreizigers echter uit naar station Zwolle Stadshagen (7,9). Dalfsen is wederom tweede (7,8) en Gramsbergen gaat van de eerste naar de derde positie (7,8).
Het gemiddelde rapportcijfer voor de Overijsselse stations is 7,2. Van de 36 stations in onze provincie scoren er 26 hoger dan een 7. Onvoldoendes zijn niet uitgedeeld in Overijssel. De provinciale hekkensluiter, station Enschede De Eschmarke, is gewaardeerd met een 5,8 en is daarmee met de hakken over de sloot. Die lage waardering én lage positie is opvallend: in 2022 werd dit station nog gewaardeerd met een 7.

'Liefde voor het station'

Kim Vooren, Stationsmanager in Overijssel, is blij is met de waardering van een aantal stations: "Je ziet dat een station als Dalfsen altijd een hoge waardering krijgt. Dat komt niet alleen doordat het een mooi monumentaal stationsgebouw is met een prachtige ligging en goede horeca, maar ook door de samenwerking die we hebben met de gemeente en ProRail. Je voelt de liefde voor het station. Uiteraard zetten we ons in voor alle stations en blijven we werken aan een prettige stationsbeleving."
Kijkend naar de landelijke cijfers komt station Klimmen-Ransdaal op de Zuid-Limburgse Heuvellandlijn met een dikke 8,7 als best gewaardeerd uit de bus. Station Lage Zwaluwe bungelt onderaan de lijst met een magere 4,6.

Kritische forens

De rapportcijfers zijn het resultaat van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van NS en ProRail. Daaruit blijkt dat over het algemeen de waardering voor de Nederlandse stations licht is gedaald ten opzichte van de coronajaren.
Die daling is te verklaren aan het feit dat het na corona weer drukker werd op de stations. Thuiswerkers ruilden de zolderkamer weer in voor het bureau op kantoor, waardoor het drukker werd op de stations. Dat heeft invloed op de score, stelt NS, omdat de forens kritischer is op stations dan de reiziger die de trein pakt voor een dagje uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.