Nieuws

Is de goudjakhals gevaarlijk of niet?

Mark Zekhuis, ecoloog
Mark Zekhuis, ecoloog © RTV oost
De goudjakhals, een dier dat qua grote tussen de wolf en de vos zit, heeft in Overijssel een schaap gedood. Dat blijkt uit DNA-onderzoek, uitgevoerd in opdracht van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer gegevens over wolven bijhoudt. Maar wat voor een dier is de goudjakhals en hoort hij hier thuis?
"Het is een dier dat zich niet snel laat zien. Hij is vreselijk schuw en daarom ook niet gevaarlijk", vertelt ecoloog Mark Zekhuis. "Hij zit qua uiterlijk tussen de wolf en de vos in." Het zoogdier is ongeveer zeven keer in Nederland waargenomen en dit is de eerste keer dat er bewijs is dat de goudjakhals ook in Overijssel komt.
"Hij heeft een puntige kop en houdt van muizen. Door de spitse snuit kan hij ze goed vangen. Het is een aaseter, hij houdt van fruit en scharrelt ook in afval."
Dat klinkt niet als een dier dat zomaar een schaap aanvalt. "Dat hij een schaap heeft gedood, is uitzonderlijk", beaamt Zekhhuis. "De goudjakhals is maar vijftien kilo. Hij brengt zichzelf bij zo'n aanval in gevaar, want een schaap is eigenlijk te groot voor de goudjakhals."
Toch is bewezen dat hij een schaap gedood heeft. "Klopt", zegt Zekhuis. "Waarschijnlijk was het een jong dier dat aan het zwerven was en echt honger had."
Zien hoe dit dier eruit ziet? Kijk dan de video. De tekst gaat hieronder verder.
Hoort de goudjakhals thuis in Overijssel?

Hoort hij hier thuis?

"Of het dier hier vroeger al geleefd heeft, dat weten we niet. Daar is nooit bewijs van gevonden. Oorspronkelijk komt hij voor in Azië en Griekenland, maar hij is duidelijk bezig met het uitbreiden van zijn woongebied. In Nederland is er nog geen vast leefgebied, maar in Duitsland plant de goudjakhals zich al wel voor."
Dat het dier hier nu heen komt, betekent niet dat het hier vroeger ook leefde. "Er zijn meer dieren die door de klimaatverandering naar het noorden komen en de jakhals is er daar waarschijnlijk een van." Volgens Zekhuis is de jakhals echter geen exoot. "Een exoot is een dier dat door toedoen van de mens hier terecht is gekomen en is meestal een ongewenst dier omdat het onze inheemse biodiversiteit kan verstoren. Daar is bij de jakhals geen sprake van. Hij is echt zelf hierheen gekomen, net als de wolf."
"Dit dier houdt van moerasachtige gebieden. Hij leeft soms aan de randen van territoria van de wolf, maar als hij een wolf tegenkomt, is de kans groot dat de jakhals het niet overleeft. Op plekken waar geen wolven zitten, kunnen goudjakhalzen zich veiliger voortplanten."

Bescherming schapen

Dierhouders krijgen subsidie om wolf werende hekken aan te schaffen. Deze subsidie kan ook aangevraagd worden ter preventie van aanvallen door de jakhals. "Dieren die gedood zijn door de goudjakhals worden vergoed. Er kan subsidie aangevraagd worden om de goudjakhals bij boerderijdieren weg te houden."
Zekhuis vindt het mooi dat dit dier er zelf voor kiest om naar Overijssel te komen. "We kunnen als mens wel verzinnen of we het wel of geen goed idee vinden dat het dier hier leeft, maar het is gewoon de natuur. Ik vind het mooi dat de natuur zo flexibel is."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.