Nieuws

Drie jongens uit Witharen bezorgen Nederland WK winst touwtrekken in Zweden

Het was een spannende strijd in Helsingborg Zweden. Nederland tegen Frankrijk in de finale van het wereldkampioenschap touwtrekken onder 23 jaar. Na een zenuwslopend duel wisten de jonge Nederlanders de overwinning letterlijk over de streep te trekken. Saillant detail, drie van de touwtrekkers komen uit Witharen.
Zondag 11 februari was het zover. De finale van het wereldkampioenschap touwtrekken in Helsingborg. Het op dat moment nog ongeslagen Nederland neemt het op tegen Frankrijk. Bastiaan Veenstra, Nick Grondman en Silas Slotman uit Witharen zijn voor de eerste keer van de partij. De drie jongens hebben voor dit moment hard getraind. En dat harde werken wordt uiteindelijk beloond. Nederland wint de finale van Frankrijk en mag zich bekronen tot wereldkampioen. Trotse moeder Frieda Slotman doet een dag na de wedstrijd op verzoek van RTV Oost verslag.

Knappe prestatie

"De strijd was verschrikkelijk spannend." De Fransen begonnen goed en hadden in het begin de overhand. We wisten al snel de spanning weer terug te brengen. "Het verbaast me dat ik nu niet schor ben", zegt Slotman die samen met de andere ouders de ploeg fanatiek aanmoedigde vanaf de tribune.
Na de overwinning zocht het ongeslagen team de weg naar het podium, waar ze de gouden trofee in ontvangst namen. De Nederlandse vlag werd getoond en het Wilhelmus klonk op de achtergrond. De jongens glunderden van oor tot oor. En terecht want dit is een hele knappe prestatie.

Intensief trainen

Silas, de zoon van Frieda begon ander halfjaar geleden met touwtrekken bij TTV Horsman de touwtrek vereniging in Witharen. Hij trainde hard om zijn huidige niveau te bereiken. "Hij trainde met de vereniging hier in Witharen en, had extra trainingen in Friesland met andere leden van het Nederlandse team."
Deze trainingen waren intens. "Silas moest elke training rennen met iemand op zijn rug", zegt Frieda. Haar zoon is ankerman in het team. Dit houdt in dat hij de laatste man aan het touw is. Hiervoor is het van belang om een sterk fysiek te hebben, want zitten en leunen wordt bestraft. Het is noodzaak om letterlijk stevig in de schoenen te staan. Dat liet hij zien, want de Fransen hadden het moeilijk in de finale.

Dubbel feest

Naast het succes van de onder 23 ploeg werd ook het Nederlandse mannen team wereldkampioen te worden in Zweden. In de finale versloegen zij Ierland. Moeder Slotman hoopt dat het touwtrekken door dit dubbele succes meer aandacht krijgt in Nederland. "Touwtrekken is geen olympische sport, waardoor de aandacht voor deze successen laag is. Ik zou graag willen dat de sport meer bekendheid krijgt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.