Nieuws

Nieuwe hoogwaterpiek IJssel valt mee, maar Wijhese veer uit de vaart

Het Wijhese veer is uit de vaart
Het Wijhese veer is uit de vaart © Robert Jan Leerink
De IJssel krijgt deze week te maken met een nieuwe hoogwaterpiek. Dit als gevolg van de regenval en verhoogde waterafvoer vanuit Duitsland. De waterstanden worden niet zo extreem hoog als rond de kerstdagen en de jaarwisseling, toen de Wellekade bij Deventer dreigde te overstromen. Naar verwachting blijft de hoogste waterstand ditmaal enkele decimeters onder de rand van de kademuur hangen.
Vanmiddag bereikt de IJssel bij Deventer al een peil van 5.29 meter boven NAP. Halverwege deze week komt daar naar verwachting nog een centimeter of 25 bij. De hoogste waterstand eind vorig jaar bij Deventer was 6.22 meter.
Veel gevolgen heeft het hernieuwde hoogwater van de IJssel niet. Wel staan de uiterwaarden, die net waren drooggevallen, opnieuw onder water. Ook de veerdienst van Wijhe-Heerde heeft de overvaart sinds gisteravond moeten staken. Het Olster veer is vandaag nog wel in de vaart.

Lobith

Rijkswaterstaat ziet dat de Rijn bij Lobith minder hoog komt te staan dan verwacht. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van vandaag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand dik boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan was voorspeld.
Er is wel sprake van wateroverlast op veel plekken langs de rivieren, zeggen de waterschappen. Dat komt doordat het grondwater heel hoog staat door de vele regen in de afgelopen maanden. Water kan daardoor niet wegzakken in de grond. Er staan grote plassen op akkers en weilanden en er ontstaat veel kwel, grondwater dat achter de dijken omhoog komt door de druk van rivierwater. Landbouwers, die willen beginnen met het bewerken van hun akkers, hebben daar last van.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.