nieuws

NV Bergkwartier keert geen dividend uit over 2014, VVD Deventer onaangenaam verrast

Bergkwartier in Deventer
Bergkwartier in Deventer
De Deventer VVD-fractie is onaangenaam verrast door het nieuws dat de NV Bergkwartier over 2014 geen dividend uitkeert. Uit het jaarverslag van de beheerder van monumentale panden in het Bergkwartier blijkt dat door grote boekverliezen geen dividend kan worden uitgekeerd. De gemeentelijke deelname aan de NV zou jaarlijks 78.000 euro op moeten brengen.
Vorige week heeft de gemeenteraad van Deventer de begroting vastgesteld. Daarin werd er van uitgegaan dat de komende jaren 78.000 euro aan dividend zou worden uitgekeerd. Maar dat blijkt dus voor 2014 niet zo te zijn.

Herwaardering panden en afkopen renteswap

In het jaarverslag is te lezen dat de NV halverwege dit jaar te horen kreeg dat de bezittingen opnieuw geherwaardeerd moesten worden. Ook is een renteswap die in 2007 was afgesloten tussentijds afgekocht. Mede daardoor is een negatief saldo van overige reserves ontstaan van 10,4 miljoen euro. Daardoor kan over 2014 geen dividend worden uitgekeerd, aldus de NV Bergkwartier. 
"Het is moeilijk te accepteren geen dividend uit te mogen keren, terwijl er, afgezien van enkele incidentele lasten, voldoende winst wordt gemaakt én er liquiditeiten zijn om die dividenduitkering wel te kunnen doen", schrijft de directie in het jaarverslag.

'Gezonden financiën van groot belang'

VVD-raadslid Wuijster zegt dat de NV een onmisbare bijdrage aan Deventer als boeiende beleefstad levert. "Het is daarom van het allergrootste belang dat de financiën gezond zijn. Misschien is er weinig aan de hand, maar de al te summiere opmerking in het jaarverslag baart ons wel zorgen."
Wuijster is er ook niet blij mee dat de raad niet eerder is ingelicht. "Het is in het belang van de stad dat wij van de hoed en de rand weten. Ik suggereer niet dat het college iets te verbergen heeft, maar de achteloosheid is zacht gezegd vreemd. Ik heb daarom gevraagd waarom niet eerder aan de bel is getrokken."
"Verder willen we weten wat het college aan deze situatie gaat doen. Als je de gemeentefinanciën op orde wil houden is het onthutsend dat het college er blijkbaar niet bovenop zit en zich door dit soort problemen laat verrassen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.