Nieuws

Boerenprotesten: blijft het stil tot donderdag of...?

Boeren blokkeren de snelweg uit protest tegen wet- en regelgeving
Boeren blokkeren de snelweg uit protest tegen wet- en regelgeving © Luciano de Graaf
Het is ineens stil na de boerenprotesten van de afgelopen weken. Niet omdat de boeren hun frustraties kwijt zijn, integendeel, maar omdat er tot donderdag een adempauze is ingelast. Die pauze kwam na een spoedoverleg tussen de boeren en landbouwminister Piet Adema. De boeren eisen dat de minister een flink aantal wetten en eisen naar de prullenbak verwijst. Gebeurt dat niet "dan kunnen jullie een nieuwe golf van spontane protesten over Nederland verwachten".
Met die woorden sluit Farmers Defence Force (FDF) de verklaring af die het vorige week woensdag uitgaf. Een dag later zaten het bestuur van FDF en leiders van trekkergroepen aan tafel met Adema, de minister die volgens de boze boeren 'de sloophamer over de agrarische sector haalt'.
Vorige week spraken de partijen over oplossingen. De landbouwminister krijgt tot donderdag de tijd om de boeren tegemoet te komen. Zo niet, dan volgen nieuwe acties.

Nieuwe acties

Dat niet alle boerenactiegroepen die adempauze respecteren, werd vorige week duidelijk. De leiders van de boerengroepen waren koud terug uit Den Haag of er werden brandende hooibalen en mest op de A28 achtergelaten. Een lid van boerenprotestgroep Voll Gass, die anoniem wil blijven, kijkt er niet van op. Het verbaast hem dat er de afgelopen dagen niet meer is gedemonstreerd.
"Ieder individu is vrij om te doen en laten wat-ie wil", zegt de contactpersoon van Voll Gas, die stelt dat een adempauze niet verkeerd is. Maar die dus ook niet opkijkt van nieuwe acties voor aanstaande donderdag. Wat de boeren drijft? Boosheid, frustratie en grote zorgen om de toekomst. De toekomst van hun bedrijf en van hun kinderen.

Huilende boeren

"Bij de acties zie je grote mannen op de trekkers. Wat je niet ziet, is dat die grote mannen huilend op de trekker zitten omdat ze geen brood op tafel kunnen zetten voor hun kinderen", zegt het Voll Gass-aanspreekpunt. "Het is niet voor niets dat het zelfmoordpercentage onder boeren hoog is."
Onderzoek door 113 Zelfmoordpreventie onderschrijft dat. De agrarische sector staat in de top drie van sectoren met een relatief hoog risico op zelfdoding. Onderzoek onder boeren in Overijssel wijst laat zien dat het welzijn van agrariërs vooral te lijden heeft "onder de hoge druk van veranderende wet- en regelgeving, geldzorgen (kleine winstmarges, afhankelijkheid van banken) en het negatieve imago van de agrarische sector".

Donaties

Dat menig Nederlander inmiddels de buik vol heeft van de boerenprotesten en dat snelwegblokkades niet bepaald een positieve uitwerking hebben op het imago van boeren, dat deert de actievoerders niet. Sterker nog: "Onze acties worden gigantisch gewaardeerd", zegt de Voll Gass-actievoerder. "Mocht een boer schade rijden of een boete krijgen, dan wordt er van alle kanten bijgesprongen."
Deze boeren vechten voor hun bedrijf en hun gezin
Aanspreekpunt trekkergroep Voll Gass
De trekkergroep heeft een gofundme-pagina, waar sympathisanten een bedrag kunnen doneren. De afgelopen dagen zijn daar bedragen gestort, net als twee maanden geleden. Van actievoeren was toen geen sprake, twee maanden geleden reden de boeren hun inmiddels bekende verlichte trekkertocht langs onder meer verzorgingshuizen in de regio. Voll Gass zette die activiteit op in coronatijd om zo een lach op het gezicht te toveren bij mensen die zwaar werden getroffen door de coronamaatregelen.

Vechten

"Wij zijn geen slechte boeren", zegt het Voll Gass-aanspreekpunt. "Wij zijn de boeren van die verlichte trekkertochten. Wij zijn die boeren die inzamelingsacties houden voor mensen die het moeilijk hebben. Wij zijn die boeren die een lach op het gezicht van mensen willen bezorgen. Als iemand een negatief label wil plakken op die boeren, dan moeten ze dat maar doen. Maar deze boeren vechten ondertussen wel voor hun bedrijf en hun gezin."
Dus gaan ze door met actievoeren. In elk geval vanaf 15 februari, mogelijk al eerder. Hoe die nieuwe acties eruit gaan zien? "Die zijn evenredig aan de reactie van minister Adema." Gaat de minister mee in de eisen van de boeren, dan zijn acties van de baan. Zo niet, zo waarschuwden boeren al eerder, dan wacht Nederland een helse februari.

Blokkerende boeren sneller op de bon

Dat demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz vorige week samen met politie en het OM heeft afgesproken dat er sneller wordt opgetreden tegen actievoerders die de wet overtreden, daar liggen de trekkerboeren van Voll Gass niet wakker van. "Iedere actievoerder weet dat er een aanhouding kan volgen. Maar als je niets doet, kun je net zo goed meteen een slot op je boerenbedrijf gooien."
Dan liever strijdend ten onder, lijkt het motto. "Want lijdzaam toezien hoe ik de helft van mijn veestapel of mijn inkomsten verlies?" Dat gaat er niet in bij de Voll Gass-actievoerders. "En vergeet niet dat de agrarische sector de enige sector is waarin de afnemer de prijs bepaalt. Dat is toch te zot voor woorden?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.