Nieuws

Rapport Plasterk over kabinetsformatie: NSC van Omtzigt vindt afstand tot PVV over rechtstaat en grondrechten te groot

Pieter Omtzigt en zijn rechterhand in de onderhandelingen Eddy van Hijum.
Pieter Omtzigt en zijn rechterhand in de onderhandelingen Eddy van Hijum. © ANP
De NSC-fractie van Enschedeër Pieter Omtzigt vindt de afstand tot de PVV te groot waar het aankomt op de rechtsstaat en grondrechten, schrijft informateur Ronald Plasterk in zijn verslag dat vandaag is gepresenteerd. Daarom ziet NSC het niet zitten om in een kabinet te stappen met de partij van Geert Wilders.
De onderhandelende partijen NSC, PVV, VVD en BBB hebben wel afspraken gemaakt over een gezamenlijke basislijn waar het aankomt op de rechtsstaat. Maar door uitspraken in het verleden en standpunten in het verkiezingsprogramma van de PVV, wil NSC toch niet met de radicaalrechtse partij samenwerken.

Perspectief

Door het vertrek van NSC-leider Omtzigt van de formatietafel kan informateur Plasterk niet zeggen dat er perspectief is op een regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB in welke vorm dan ook. Maar zijn indruk blijft dat overeenstemming tussen de vier partijen "niet uitgesloten is en zeer wel kan worden bereikt".
Plasterk adviseert een nieuwe informateur te benoemen "met ruime bestuurlijke en politieke ervaring". Die informateur moet zich nadrukkelijk bezighouden met de vorm van een nieuw kabinet. VVD en NSC hebben aangegeven alleen te willen gedogen. "Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen een kabinet slechts kan gedogen", schrijft Plasterk.
Omtzigt heeft meerdere malen laten weten voorstander te zijn van een minderheidskabinet of extraparlementair kabinet.

Formatietafel

Het lijkt Plasterk nuttig om in de volgende ronde ook andere politieke partijen aan de formatietafel uit te nodigen. Die ruimte was er wel, maar daar is geen gebruik van gemaakt.
Op diverse onderwerpen liggen de meningsverschillen van PVV, VVD, NSC en BBB "aanzienlijk" uiteen, constateert informateur Plasterk in zijn eindverslag over de nu afgesloten formatieronde. De vier fracties blijken tot nu toe weinig toeschietelijk te zijn naar elkaar. "Het is hoe dan ook niet mogelijk om per onderwerp tot een compromis te komen, omdat de bereidheid van partijen om concessies te doen pas ontstaat als anderen van hun kant ook concessies doen", schrijft Plasterk in zijn eindverslag.
Nadat overeenstemming was bereikt over een gezamenlijke basislijn over de rechtstaat, hebben de vier partijen over andere onderwerpen gesproken zoals migratie, klimaat en financiën. Hoewel Plasterk geen specifieke onderwerpen noemt, zijn dit stuk voor stuk thema's waarover de partijen van mening verschillen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.