Nieuws

Reactie NSC op rapport Plasterk: al 10 januari aangegeven niet in regulier kabinet te stappen, ook BBB reageert

NSC en BBB reageren op het rapport van informateur Plasterk
NSC en BBB reageren op het rapport van informateur Plasterk © ANP
Al op 10 januari heeft NSC-leider Pieter Omtzigt uit Enschede aan de formatietafel aangegeven niet in een regulier kabinet te willen stappen. De dag ervoor heeft de NSC-fractie besloten dat ze "niet zal deelnemen aan een regulier meerderheidskabinet of een regulier minderheidskabinet met de PVV", schrijft de partij van Pieter Omtzigt in reactie op het formatieverslag van Ronald Plasterk. De reden is dat de "rechtsstatelijke afstand" met de partij van Geert Wilders te groot is.
Plasterk geeft in zijn verslag aan dat er wel een gezamenlijke basislijn is gevonden die PVV, VVD, NSC en BBB allemaal onderschrijven. Die overeenstemming werd juist bereikt in dezelfde tijd dat de NSC-fractie haar conclusie trok over deelname aan het kabinet. Gelet op de houding van de PVV in het verleden én de inhoud van Wilders' partijprogramma, gaat volwaardige deelname aan een kabinet de NSC-fractie te ver, valt uit het verslag op te maken.
NSC geeft nu dus aan dit al begin januari te hebben aangegeven. Wel zou de NSC-fractie mogelijke gedoogsteun willen geven, blijkt uit het verslag. Daarom is na 10 januari wel verder gesproken.

Reactie BBB

De BBB blijft hoop houden op de vorming van een centrumrechts kabinet met steun van NSC van Pieter Omtzigt, schrijft Caroline van der Plas uit Deventer in een reactie op het eindverslag van informateur Ronald Plasterk. PVV, VVD, NSC en BBB spraken de afgelopen maanden over de mogelijke vorming van een regering, maar de partij van Omtzigt liep vorige week weg van de onderhandelingen.
"BBB is zeer blij met het advies van de informateur, die nog openingen ziet met NSC als partner om een centrumrechts kabinet te vormen", laat de partij in een verklaring weten. BBB wil "zo snel mogelijk verder gaan" met de vorming van een nieuw kabinet. De Tweede Kamer debatteert woensdag over het eindverslag van Plasterk.

Initiatief bij andere partijen

NSC-partijleider Omtzigt vindt dat het initiatief voor een volgende formatieronde bij PVV, VVD en BBB ligt. Hij zal daar niet standaard bij aanschuiven. Omtzigt is wel nog steeds bereid "constructief mee te denken" en een kabinet met deze drie partijen "eventueel te gedogen", maar zal alleen op verzoek meepraten over bepaalde onderwerpen. Dat laat de woordvoerder van Omtzigt aan het ANP weten.
Volgens de woordvoerder van Omtzigt is het ook niet logisch dat een partij, die eventueel slechts wil gedogen, de hele tijd bij gesprekken zit van partijen die een coalitie willen vormen. Als NSC wordt gevraagd mee te denken over bepaalde onderwerpen, zal de partij per uitnodiging bekijken of het zinvol is om aan te schuiven.
Oud-informateur Plasterk zei eerder vanavond de voorkeur te hebben voor een nieuwe informatieronde met PVV, VVD, NSC en BBB. Deze vier partijen hebben de afgelopen maanden onder zijn leiding gesprekken gevoerd over de vorming van een nieuw kabinet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.