Nieuws

Voormalig directeur Bram van der Weide van Internationaal Circusfestival Enschede overleden

Bram van der Weide, voormalig directeur van het Internationaal Circusfestival in Enschede, is overleden
Bram van der Weide, voormalig directeur van het Internationaal Circusfestival in Enschede, is overleden © RTV Oost
Bram van der Weide, oprichter en voormalig directeur van het Internationaal Circusfestival in Enschede, is overleden. Hij overleed zondag in Rijssen op 77-jarige leeftijd.
"Mijn hart ligt bij het circus", vertelde Van der Weide in het laatste interview dat hij gaf aan RTV Oost als directeur van het evenement. Dat was in 2015. Het was de aan de vooravond van de twintigste editie van het festival. Een mooie gelegenheid voor de toen 70-jarige Van der Weide om er mee te stoppen.
Hij stond aan de wieg van het festival met de eerste editie aan de Boulevard 1995 in Enschede. Klein begonnen en uitgegroeid tot een festival dat duizenden mensen naar het Volkspark trok, waar later de tent kwam te staan.

Einde aan vurige wens

Na zijn afscheid kon hij moeilijk afscheid nemen van het festival dat eerst in Belgische handen kwam en daarna een Deens/Finse directie kreeg. Maar daarna hield het festival op te bestaan. Daarmee kwam na een paar jaar ook een eind aan de vurige wens van Van der Weide dat het Internationaal Circusfestival door zou gaan, ook zonder hem.
Hij kon enorm gepassioneerd vertellen over het circus dat hij groot maakte in Enschede. Toen hij in de voorbereiding op het laatste circusfestival waar hij als directeur leiding aan gaf, beelden zag van een stel Chinese meisjes, kwam hij bijvoorbeeld direct met een anekdote.
"Jullie zien de beelden", zei hij lachend. "Ik zie het verhaal erbij. Ik zag die Chinese meisjes en toen moest ik er ineens aan denken hoe zij met veren en schoteltjes op Schiphol aankwamen. Toen was er een vlijtige douanebeambte die gelijk alle veren in beslag nam want daar konden bacteriën in zitten." Van der Weide vertelde met die kenmerkende pretogen van hem hoe er veel moeite is gedaan om nieuwe veren te regelen voor die meisjes. "Achteraf bleken het ganzenveren te zijn die we hier ook op de hoek van de straat hadden kunnen krijgen. Maar het is goed gekomen."

Sportredactie RTV Oost

Het was Van der Weide ten voeten uit, beaamt ook zijn vriend Jaap Heerze met wie hij samen op de sportredactie van RTV Oost heeft gewerk, waar hij regelmatig verslag deed van onder meer motorsport. "Hij was altijd gedreven, enthousiast, een showman", vertelt Heerze. "Hij probeerde er altijd wat van te maken. Hij had een hart van goud."
Met de gezondheid van Van der Weide ging het al een tijdje niet zo goed. Vorige week lag hij in een hospice in Rijssen. "Ik ben woensdagmiddag nog bij hem geweest. 'Het is goed', liet hij me toen weten", vertelt Heerze.
Bram Van der Weide uit Wierden overleed zondag op 77-jarige leeftijd. Morgen verschijnt zijn rouwadvertentie in de krant. Zondag wordt hij in besloten kring gecremeerd.
Hieronder het laatste interview dat Bram van der Weide gaf als directeur van het Internationaal Circusfestival in Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.