Staphorst op de vingers getikt: Raad van State geeft boer met voorhamer gelijk

De Raad van State heeft de gemeente Staphorst op de vingers getikt in het conflict tussen de gemeente en een boer uit Staphorst. De gemeente heeft de bestemming van de boerderij ten onrechte veranderd, waardoor de boer moest stoppen met zijn boerenbedrijf.

De gemeente veranderde op eigen houtje de agrarische bestemming van de boerderij naar een woonbestemming. Volgens de Raad van State heeft de gemeente niet kunnen aantonen dat de boerderij niet past in de omgeving, maar een woonhuis wel. En dus moet de bestemmingswijziging worden teruggedraaid.

Ook omliggende bedrijven getroffen

Door de bestemmingswijziging kon de jonge boer niet langer zijn bedrijf runnen. Ondanks een verloren rechtszaak en ondanks de desastreuze gevolgen voor de toekomst van de boer en zijn jonge gezin, hield de gemeente voet bij stuk.

Ook de omliggende bedrijven die wel een vergunning hadden, werden getroffen door de bestemmingswijziging. Zij konden niet uitbreiden, omdat ze niet voldeden aan de richtlijnen voor onder meer geur en geluid.

Boer verstoorde raadsvergadering met voorhamer

De ruzie tussen de boer en de gemeente, die al jaren speelt, liep begin oktober zo hoog op, dat de boze boer een raadsvergadering verstoorde door met een voorhamer in de hand de raadszaal binnen te stormen.

De boer zat daarvoor korte tijd vast, maar kreeg tegelijkertijd vanuit verschillende hoeken steun. Staphorst heeft aangifte gedaan tegen de boer.

Meer klachten over gemeente Staphorst

Niet alleen de boer, maar ook andere inwoners van Staphorst klagen over het handelen van de gemeente. Dat heeft onder meer geleid tot de oprichting van de klachtenwebsite rechtvaardigstaphorst.nl en een integriteitsonderzoek van de gemeente naar haar eigen ambtenaren. De conclusie van dat onderzoek is dat de ambtenaren integer hebben gehandeld.

Naast het terugdraaien van de bestemmingswijziging heeft de Raad van State de gemeente Staphorst ook veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Deel dit artikel:

Reageren