Provincie heeft geen cijfers over Overijsselse jihadstrijders, PVV legt zich er niet bij neer

Het is niet bekend hoeveel jihadstrijders zijn vertrokken uit Overijssel en hoeveel er zijn teruggekeerd. Dat laat de provincie weten in antwoord op vragen van de PVV.Â

Volgens de provincie Overijssel is uit navraag gebleken dat die gegevens niet per provincie worden bijgehouden. De PVV had naar de cijfers gevraagd en reageert verbolgen op het antwoord van de provincie.

PVV verwijst naar Drenthe

Volgens de partij weigert de provincie informatie te verstrekken. Daarbij wordt verwezen naar de PVV in Drenthe, die wel antwoord zou hebben gekregen op vergelijkbare vragen. Maar een woordvoerder van de provincie Overijssel ontkent dat er informatie wordt achtergehouden. 

In Drenthe zijn weliswaar getallen genoemd, maar die gaan over de drie noordelijke provincie samen. Ook in Drenthe konden geen cijfers gegeven worden die specifiek alleen over deze ene provincie gaan. 

Coördinator Terrorismebestrijding

Een woordvoerder van de provincie laat weten dat de vraag van de PVV is doorgespeeld naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Die is verantwoordelijk voor terrorismebestrijding in Nederland en beschikt over alle informatie. Daar kreeg de provincie vervolgens te horen dat de cijfers niet per provincie worden bijgehouden.

De NCTV maakt wel bekend hoeveel in- en uitreizende jihadisten er in totaal bekend zijn in Nederland, maar splitst dat niet uit naar regio's. Gegevens over of en hoeveel jihadstrijders er in Overijssel in de gaten gehouden worden door de veiligheidsdiensten, zijn niet openbaar.  

Geen genoegen

De PVV neemt geen genoegen met de gegeven antwoorden en heeft aangekondigd binnenkort Commissaris van de Koning Ank Bijleveld aan de tand te zullen voelen. 

Deel dit artikel:

Reageren