nieuws

Ook Commissaris van de Koning kan niets betekenen in de zaak Beernink Hengelo

In een ultieme poging hun geschil met de gemeente Hengelo op te lossen, heeft de familie Beernink Commissaris van de Koning Ank Bijleveld gevraagd te bemiddelen in het conflict, dat nu al jaren duurt. Zij heeft echter laten weten niets voor de Beerninks te kunnen doen.Â
Daarmee lijken voor de familie Beernink alle mogelijkheden om deze kwestie tot een einde te brengen, uit handen geslagen. "Waar ambtelijke fouten en gesjoemel met stukken aan de oorsprong liggen van een dramatische kwestie, wil diezelfde gemeente haar fouten niet toegeven en neemt ze daarmee opnieuw een groot aandeel in het leed dat de gemeente berokkend", aldus raadsman Bernard Tomlow. Hij spreekt er schande van dat de gemeente zich zo bureaucratisch opstelt.

Sjoemelen

De zaak Beernink is inmiddels een jarenlange en schrijnende affaire geworden. Bert en Anne Beernink kochten een woning in de nieuwbouwwijk Vossenbelt, op het moment dat de gemeente bezig was een bestemmingsplanwijziging door te voeren. Een gemeentelijke publicatie hierover in het plaatselijke huis-aan-huisblad werd door de familie Beernink gemist. Dat had voor hen tot gevolg  dat er direct naast hun woning een dagopvang voor verstandelijke gehandicapte kinderen werd gevestigd; de Toermalijn.
Advocaat Bernard Tomlow van de familie Beernink: "Hengelo had er kennelijk belang bij te sjoemelen met de milieucategorie die op dit bedrijf van toepassing is. Voordat kinderdagcentrum De Toermalijn naar haar huidige locatie verhuisde, had het bedrijf milieucategorie 2. Waarom dat ineens categorie 1 is geworden, terwijl het bedrijf zich in omvang meer dan verdubbeld heeft, is voor iedereen een raadsel."

Vermoeden van opzet

Ook bij de gemeente Hengelo zelf hebben ze geen antwoord op deze vraag. Uit het raadsonderzoek dat werd gehouden om meer duidelijkheid te krijgen, concludeerde de onderzoekscommissie dat een groot deel van het betreffende dossier is vernietigd. "Alleen al dat gegeven is een zeer kwalijke zaak en samen met de andere ambtelijke dwalingen doet dit vermoeden dat er opzet in het spel is", zo fulmineert advocaat Tomlow. 

Waardedaling

Inmiddels is de WOZ-waarde van de woning van Beernink opnieuw door de gemeente vastgesteld. Waar die eerst ruim 600.000 euro bedroeg, is de WOZ-waarde van de woning nu 250.000 euro. Het verlies is voor Beernink, terwijl de rechter concludeerde dat de oorzaak van deze drastische verlaging gelegen is in de zeer nabije aanwezigheid van het kinderdagcentrum. 
Voor de familie Beernink betekent dit dat ze nu met de rug tegen de muur staan. Het pand verkopen levert een verlies op van 4 ton, blijven wonen betekent een voortdurende confrontatie met ernstige geluidsoverlast. 

Geen bezwaar

"Ze hebben destijds geen bezwaar gemaakt tegen de bestemmingsplanwijziging. Dat plan is nu een vast gegeven en daar hebben ze het mee te doen", aldus de gemeentelijk woordvoerder. Dat het kinderdagcentrum een onjuiste milieucategorie heeft en daardoor feitelijk niet eens op deze plek gebouwd had mogen worden, daarover laat de gemeente zich niet uit.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.