Nieuws

Taakstraf voor dodelijk ongeluk met motor in Tuk

Motorrijder (55) overleden bij ernstig ongeval in Steenwijk
Motorrijder (55) overleden bij ernstig ongeval in Steenwijk © Rhoxana Ynema
Een 44-jarige man uit Drenthe moet een taakstraf uitvoeren van 240 uur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval, anderhalf jaar geleden in Tuk. Met zijn busje reed hij een motorrijder aan. De 55-jarige motorrijder uit Steenwijk kwam in zijn val tegen een lantaarnpaal en overleefde de klap niet.
“Als ik iets kon doen om het terug te draaien, zou ik dat direct doen. Het is een drama. Ik kijk altijd goed uit. Ik vraag mij nog steeds af waarom ik de motorrijder niet gezien heb”, zei de 44-jarige verdachte uit Erica twee weken geleden op zitting.
Op camerabeelden is het ongeluk te zien. Bij het oversteken van de kruising van de Dolderweg met de Tukseweg stopt de man uit Drenthe wel voor de eerste rij haaientanden voor het fietspad, maar vervolgens rijdt hij ineens de weg over, zonder te stoppen bij een tweede rij haaientanden.
Hoewel de beelden van het ongeluk zich nog dagelijks als een film in zijn hoofd afspelen, heeft hij geen idee hoe het zo mis kon gaan. "Ik wilde de weg oversteken en keek naar links en rechts. En toen ik langzaam de weg opreed, raakte ik de motor aan de achterkant. Ik heb hem echt niet gezien."
Hard reed hij niet, volgens zijn raadsman moet het zo'n tien kilometer per uur zijn geweest. Toch zag hij de motorrijder die van rechts kwam en ongeveer vijftig kilometer per uur reed niet. De motorrijder werd nog gereanimeerd, maar overleed op weg naar het ziekenhuis.

Onvoorzichtig

Dat niemand het ongeluk heeft gewild en dat er geen opzet in het spel is, dat ziet de officier van justitie ook. Toch vindt hij dat de man uit Erica onvoorzichtig is geweest. Volgens de officier had hij eerst het fietspad moeten oversteken en vervolgens weer moeten stoppen bij de tweede rij haaientanden, om te zien of er nog meer verkeer aankwam.
De officier eiste een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke rij-ontzegging van een jaar met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank neemt die eist over. Omdat hij zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk en niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld, is de rij-ontzegging voorwaardelijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.