Nieuws

Taakstraf voor ongeluk in Deventer waarbij beste vriend om het leven kwam

Dodelijk ongeval in Deventer
Dodelijk ongeval in Deventer © News United / Rens Hulman
De 20-jarige man die twee jaar geleden een ongeval veroorzaakte waarbij zijn beste vriend (17) om het leven kwam, moet een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Ook mag hij een jaar lang geen auto meer rijden.
Het dodelijke ongeval gebeurde in februari 2022. De Deventenaar reed samen met twee andere inzittenden rond half één 's nachts vanuit de Henry Dunantlaan richting het ziekenhuis. Op de Nico Bolkensteinlaan, vlak achter de inrit naar de Brinkgreven, knalde zijn groene Ford Fiësta frontaal tegen een boom. Eén van de inzittenden, de 17-jarige Emir uit Deventer, overleefde het ongeval niet.

'Even wat harder'

De bestuurder vertelde de rechtbank twee weken geleden dat hij en zijn vrienden die avond voor de lol rondjes aan het rijden waren door de stad. De verdachte was namelijk degene in de vriendengroep die als eerst een rijbewijs had: "Ik was onderweg om de jongens naar huis te brengen en het leek ons leuk om even wat harder te rijden. Toen vloog ik als het ware opeens uit de bocht", aldus de bestuurder.
Vaststaat dat de man bijna dubbel zo snel reed als was toegestaan. Op de weg geldt een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. De man reed ten minste 97 kilometer per uur.
Uit het onderzoek is ook gebleken dat de banden onder de auto in slechte staat waren. Zo waren alle banden ouder dan tien jaar, waarbij de oudste band al bijna 25 jaar dienst deed. Op meerdere banden vielen droogtescheuren te zien.

Taakstraf

De officier van justitie eiste een taakstraf van 180 uur en een rij-ontzegging van twee jaar. De taakstraf nam de rechtbank over, de rij-ontzegging niet. Omdat hij zich schuldbewust heeft getoond en niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest, wordt zijn rijbewijs een jaar afgenomen.
De 20-jarige Deventenaar kan nog in beroep tegen het vonnis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.