Luisterstenen met oorlogsverhalen uit Salland en Twente onthuld

Bij het bombardement van Nijverdal op 22 maart 1945 kwamen 72 mensen om. Het bombardement bleek een vergissing van de Amerikanen. Dit verhaal en vele andere verhalen uit Twente en Salland zijn te nu beluisteren via de luisterstenen van de Liberation Route Europe.

Op initiatief van zeven gemeenten in Salland en Twente maakt Overijssel vanaf vandaag ook deel uit van de Liberation Route. De route volgt het pad van de geallieerden tijdens de bevrijding van Europa.

Hoorspelen over gebeurtenissen

Op verschillende plekken liggen luisterstenen met hoorspelen over bijzondere gebeurtenissen die daar ten tijde van de bevrijding plaatsvonden.

Het project begint in Zuid-Engeland en gaat via Normandië door Europa. In Nederland staan al ruim 170 luisterstenen. 

Lokale verhalen

De verhalen zijn aangedragen door de lokale bevolking. Het doel van het project is om de herinnering aan de bevrijding en geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

"Dat vele jongeren overzee hier naartoe kwamen om ons te bevrijden van een verschrikkelijke periode, is helaas nog altijd actueel", zegt projectleider Eléon de Haas.

Verhalen luisteren via smartphone

De eerste steen werd onthuld in Nijverdal bij het Memory Museum. Ook in Den Ham, Wierden en Rijssen is vandaag een luistersteen onthuld. Volgende week volgen Heino, Wijhe en Deventer.

De verhalen zijn te horen via een gratis app voor de smartphone of via de website liberationroute.nl. De verhalen zijn ook te beluisteren via een telefoonnummer dat op de steen staat.

Deel dit artikel:

Reageren