Nieuws

Negen maanden op de lijst voor zwemles? Met deze tip bespaar je maanden wachttijd

Maandenlang wachten voor je kind aan zwemlessen kunt beginnen
Maandenlang wachten voor je kind aan zwemlessen kunt beginnen © ANP / Lex van Lieshout
Zes of zelfs negen maanden op de wachtlijst voordat je kind met zwemlessen kan beginnen. Het is in Overijssel gebruikelijk. Wil je sneller aan de beurt zijn? Dat kan, maar dan moet je wél flexibel zijn. Want de dag waarop je kind gaat lessen is van grote invloed. "Het komt voor dat er plekken vrijkomen, maar dat ouders er toch voor kiezen om op de wachtlijst te blijven."
In 2021 liepen de wachtlijsten flink op. Want corona speelde ook zwemlessen parten. Lessen konden niet doorgaan en de doorstroming stokte flink. Het gevolg? Langere wachttijden als gevolg. Goed nieuws: die ophopingen zijn inmiddels weggewerkt. Wel moet je maandenlang op de wachtlijst vertoeven, maar dat is een reguliere wachttijd.
Een wachtlijst van driekwart jaar, maar die kun je omzeilen. De gouden tip? Kies de juiste dag. Want dat kan je maanden schelen. Ga in ieder geval niet voor de zaterdagochtend, want dat moment zit overal bomvol.

In de wachtrij

Bij zwembad De Slag in Hardenberg zien ze dat de wachtlijsten alsmaar groeien. "Het is lastig te zeggen wat de exacte wachttijd is", legt locatiemanager Marieke Jogems uit. Dat komt omdat kinderen vanaf de leeftijd van drie jaar op de lijst mogen, maar vanaf vier jaar en negen maanden pas aan de lessen mogen beginnen. "Een grove schatting is drie tot zes maanden wachttijd."
Dat blijkt nog een acceptabele 'zwemlesfile'. Want in Deventer bij het Borgelerbad duurt het een stuk langer. "Dat varieert van zes tot negen maanden", vertelt manager zwembaden Ron Bauhuis. En op die wachttijd blijken ouders zelf een aanzienlijke invloed op te hebben. "Lessen op vrijdag en zaterdag is het populairst. Voor de dinsdag en donderdag is veel minder interesse. Als je voor deze dagen kiest, kan je kind maanden eerder beginnen."
Recent hebben we ouders benaderd voor lessen om zeven uur 's ochtends
Marieke Jogems, De Slag Hardenberg

Voorkeursdagen

Het is een patroon dat je in de hele provincie ziet, blijkt uit een rondgang bij Overijsselse zwembaden. In Zwolle bij De Vrolijkheid moet je zo'n zeven maanden geduld hebben. "Maar op de donderdag kun je grofweg na een maand al starten. We merken dat ouders echt aan de voorkeursdagen vastzitten", legt een receptiemedewerker uit. Voor de overige dagen is de termijn vijf maanden.
"Het komt voor dat er plekken vrijkomen, maar dat ouders er toch voor kiezen om op de wachtlijst te blijven", merken ze bij het Borgelerbad in Deventer. Het illustreert hoe ouders vastzitten aan bepaalde dagen.
In Hardenberg zijn alle lesmomenten gewoonweg volgeboekt. "Er is geen water vrij", aldus Jogems. Daarom probeert De Slag nieuwe momenten te creëren. "Recent hebben we ouders benaderd voor lessen om zeven uur 's ochtends, maar daar is nog weinig animo voor."
Die dagen krijgen we niet vol
Karin ten Donkelaar, De Vijf Heuvels Markelo

Uitzondering op de regel

Woon je in Markelo of omgeving? Dan heb je geluk. Zwembad De Vijf Heuvels heeft namelijk een wachttijd van ongeveer drie maanden. Opvallend kort. "Wij kunnen opschalen als de vraag toeneemt", legt Karin ten Donkelaar van het zwemlesteam uit. Er zijn genoeg instructeurs én er is plek in de baden. "Als je overlegt met de verenigingen die het zwembad gebruiken, is er veel mogelijk."
Bij De Vijf Heuvels kun je die korte wachttijd zelfs halveren. Want ook in Markelo is weinig animo voor de dinsdag en donderdag. "Die dagen krijgen we niet vol. De ouders werken dan", concludeert Ten Donkelaar. Bij Zwemschool Nemo (in onze provincie actief in Wanneperveen, Steenwijk en Zwartsluis) proberen ze ouders te verleiden om voor de rustige dagen te kiezen. "Bij de inschrijving geven we aan op welke dagen ze sneller aan de slag kunnen", vertelt Willemijn Spijkerman. Toch blijkt dat mensen hun voorkeursdagen belangrijker vinden dan de wachtlijst, want er wordt zelden afgeweken.

Zweminstructeurs

Hoe de wachtlijsten zich in de toekomst ontwikkelen, is voor de zwembaden gissen. Met het oog op de geboortegolf in de coronaperiode, zal de vraag naar zwemlessen toenemen. Het aanbod van zwemleraren zal een van de cruciale factoren zijn. Bij het Sportpark in Almelo hebben ze het personeelsbestand momenteel op orde, maar blijkt het aantrekken van vers bloed niet eenvoudig. "De laatste jaren wordt het moeilijker om ervaren zweminstructeurs aan te trekken", aldus zwembadmanager Guan Schoutese.
Bij Zwemschool Nemo zijn er instructeurs die het lesgeven als bijbaantje hebben, daardoor kunnen ze in de weekenden veel lessen aanbieden. Omdat ze in Deventer merken dat instructeurs aantrekken een behoorlijke opgave is, leiden ze zelf zwemleraren op. "Wij hebben het voordeel dat hier in De Scheg meerdere faciliteiten zijn waar het personeel aan het werk kan. Ze zijn dan niet afhankelijk van de zwemlessen, daar ben je niet fulltime mee bezig", legt Bauhuis uit.
Overigens zijn de wachttijden een indicatie. De zwemscholen geven aan dat de doorstroom van leerlingen niet te voorspellen valt. Eén ding is zeker: als je kind op donderdag kan lessen, ben je spekkoper.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.