Gemeente Staphorst respecteert uitspraak Raad van State in zaak met boer

De gemeente Staphorst respecteert de uitspraak van de Raad van State in het geschil dat de gemeente enkele jaren heeft gehad met boer Jansen uit Staphorst. Gisteren stelde de Raad van State de familie Jansen in het gelijk.

"We zijn blij voor de familie Jansen", reageert wethouder Jaspers Faijer. De gemeente wilde gisteren in eerste instantie nog niet reageren. Eerst moest de uitspraak van de Raad van State goed bestudeerd worden.

Bestemming ten onrechte veranderd

"We zijn blij dat er nu helderheid is voor alle partijen", aldus de wethouder. De Raad van State heeft de gemeente Staphorst op de vingers getikt in het conflict tussen de gemeente en de boer uit Staphorst. De gemeente heeft de bestemming van de boerderij ten onrechte veranderd, waardoor de boer moest stoppen met zijn boerenbedrijf.

De gemeente veranderde op eigen houtje de agrarische bestemming van de boerderij naar een woonbestemming. Volgens de Raad van State heeft de gemeente niet kunnen aantonen dat de boerderij niet past in de omgeving, maar een woonhuis wel. En dus moet de bestemmingswijziging worden teruggedraaid.

Gesprek in goede harmonie

De wethouder wil binnenkort in gesprek over de situatie die nu is ontstaan. Hij vertrouwt erop dat dit gesprek in goede harmonie kan verlopen. De boer liep begin oktober nog zwaaiend met een voorhamer de raadszaal in. Zo gefrustreerd was hij door de jarenlange strijd met de gemeente.

De familie Jansen gaf gisteren in een reactie al aan gelukkig te zijn met de uitspraak van de Raad van State, maar wilde haar advocaat nog wel even goed naar de uitspraak laten kijken.

Over deze berichtgeving heeft de Raad voor de Journalistiek een uitspraak gedaan. Klik hier voor een overzicht van alle gerelateerde artikelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren