Isis (16) uit Enschede krijgt van Nike geen schoenen met haar naam

De Enschedese Isis wil niets liever dan de nieuwste Nike schoenen met haar naam op de hak van de schoen. Dat is nu helemaal 'in', al haar leeftijdsgenoten hebben het ook. Maar Nike weigert.

Op de website van het sportmerk kan je je nieuwe schoenen personaliseren. Je kunt de kleur van je schoenen kiezen, maar ook de zool, de print en de veters. Op de hak van de schoen kun je een tekst laten plaatsen. En dan kies je natuurlijk vaak voor je eigen naam of initialen.

Ook Isis wil haar eigen naam op de schoenen. Maar ze krijgt het niet voor elkaar. Ze stuit telkens op de automatische melding: "Sorry, de iD die je hebt gekozen, past niet binnen onze richtlijnen. Geef een andere iD op". Nike is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niets van zich laten horen.

Geplaagd op school

Sinds de opkomst van terreurorganisatie Islamistische Staat zit haar naam haar steeds vaker in de weg. Isis wordt er zelfs mee geplaagd. Was haar naam eerder een normale, redelijk populaire meisjesnaam, tegenwoordig wordt direct de link gelegd met mannen met baarden, bomgordels en kalasjnikovs.

Op school wordt ze nageroepen en worden er geweergeluiden gemaakt. In de klas, tijdens een toets, staan er naambordjes op tafel. Onder die van haar wordt 'Allah Ahkbar' (God is groot) geschreven. 

Moet ik mijn naam wijzigen?

Bij Isis thuis komt steeds vaker de vraag aan bod of ze haar naam moet veranderen. Haar vader vindt van niet. "Dan laat je dus je naam kapen door terroristen."

Maar Isis denkt er wel serieus over na. "Aan de ene kant kan ik er niets aan veranderen want mijn ouders hebben me nu eenmaal zo genoemd, maar aan de andere kant wordt het nu wel irritant. En het wordt alleen maar erger en meer. Helemaal na de aanslagen in Parijs." 

Steeds minder meisjes worden Isis genoemd
De naam Isis komt uit de Egyptische mythologie. Isis was de godin van de vruchtbaarheid en liefde, en de vrouw van Osiris.

Sinds 2012 worden steeds minder meisjes Isis genoemd. Volgens het Meertens instituut kregen in 2012 nog 201 meisjes de naam, twee jaar later waren dat er nog maar 101. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
isis Enschede Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren