Nieuws

Tonnies man overleed na 50 jaar samen: "Het laatste halfjaar is zwaarste periode die ik heb gehad"

Tonnie Buitink
Tonnie Buitink © RTV Oost
Na 50 jaar samen moest Tonnie Buitink uit Enschede in 2021 plotseling afscheid nemen van zijn partner Bert. Door een coronabesmetting kwam Bert in het ziekenhuis terecht, waar hij uiteindelijk overleed. Tonnie bleef achter, maar is zeker niet alleen. Naast hun hondje Oscar, heeft hij ook aan zijn buren en familie heel veel steun. "Hoe je de draad weer oppakt? Door heel veel te praten."
Het ging allemaal snel, toen in 2021. De 74-jarige Bert raakte besmet met het coronavirus en komt in het ziekenhuis te liggen. "Ik mocht niks", vertelt Tonnie "Ik mocht er van 18:00 tot 19:00 uur komen en dan zat ik op anderhalve meter afstand. Bert zei 'ga niet dichterbij zitten want ik wil niet dat andere mensen ziek worden'."
Over de dood hadden de twee al die jaren niet echt gesproken. "We wisten immers niet dat het zo snel zou gebeuren. Die dokter zei: als je weer goed kunt ademen mag je naar huis." Maar wat Bert precies wilde na zijn overlijden, dat was niet zo moeilijk. "Na 50 jaar samen ken je elkaar wel zo goed. Ik had hem er naar gevraagd en hij zei: 'Alles is voor jou. Doe ermee wat je wilt, maar pak het leven ook weer op. En dat kun jij!' Dat was zijn laatste zin die hij tegen mij zei."
In het programma Rouw Op Je Dak gaat Dorothy Oosting op zoek naar verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren. Hoe rouwen ze, hoe pakken ze het leven weer op, hebben ze daarbij hulp gehad, staan ze nu anders in het leven? Rouw op je dak zie je elke woensdag om 17.30 uur bij RTV Oost en wordt dezelfde dag en op zondag herhaald. De afleveringen zijn terug te kijken op onze website.
Het leven weer oppakken. Makkelijker gezegd dan gedaan soms, helemaal als je zo lang met iemand samen bent geweest. Gaat het de eerste maanden nog redelijk, het afgelopen half jaar was zwaar, vertelt Tonnie. "In het begin ben je met van alles en nog wat bezig: dit moet je nog doen, dat moet je nog doen, dingen regelen. Ik hoef nu niks meer te regelen want alles is klaar, maar ik heb nog steeds het gevoel dat ik van alles moet doen. Of dat ik denk: hoe zou Bert dat doen? Soms roep ik hem zelfs nog. Ja, het laatste halfjaar is wel de zwaarste periode die ik heb gehad."
Hondje Oscar is als een kind voor Tonnie en Bert. Oscar heeft gelukkig nog afscheid mogen nemen van zijn baasje:
Oscar mocht nog afscheid nemen van Bert

Noabers

Wat hem helpt is veel praten. "Ik ben bij een ondersteuner van de huisarts geweest. Daar kon ik heel snel terecht, daar heb ik heel veel aan gehad. Ik heb ook veel aan mijn familie gehad, met name m'n zus. En hier in de buurt: er wonen acht mensen in de straat die alleen zijn. Maar die gaan niet weg omdat het een ontzettend fijne buurt is. We hebben samen een tuintje en met de hele buurt onderhouden we dat, daar krijgen we ook geld voor. Toen Bert nog in het ziekenhuis lag, hing er iedere dag een plastic zak met eten aan de deur. Het zijn hele goeie noabers hier."
Tonnie heeft veel aan zijn zussen gehad de afgelopen jaren
Door het overlijden van zijn Bert is Tonnie niet meer bang voor de dood. "Ik was dat wel. Maar na het overlijden, hoe dat gegaan is, niet meer. Hij heeft palliatieve sedatie gehad, om zes uur kreeg hij het en om kwart over zes was hij dood. Daardoor heb ik gezien dat het heel mooi kan."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.