Nieuws

Artur (9) uit Oekraïne traint in Hardenberg: "Hij heeft echt talent"

De 9-jarige Artur Prokopenko wordt momenteel klaargestoomd voor een wedstrijd op Curaçao
De 9-jarige Artur Prokopenko wordt momenteel klaargestoomd voor een wedstrijd op Curaçao © RTV Oost
Negen jaar oud en nu al een echte vechtersbaas. De jonge Artur Prokopenko vluchtte ruim een jaar geleden met zijn moeder, broertje en oma vanuit Oekraïne naar Nederland. Nu wordt hij in de kickboksschool van Gerjan Nijman in Hardenberg klaargestoomd voor een belangrijke kickbokswedstrijd op Curaçao begin april.
Gerjan Nijman, eigenaar van Nijman Kickboxing in Hardenberg, is maar wat trots op zijn talentvolle leerling. “Hij was acht jaar toen hij hier kwam. Er was direct een klik toen we elkaar ontmoetten. Ik kon al wel zien dat hij kon boksen. Hij was toen ook al bevriend met Vasyl Lomatsjenko, een bekend Oekraïens bokser en tweevoudig olympisch kampioen.”

Op de rem trappen

De vader van Artur is achtergebleven in Oekraïne, weet Nijman. “Hij vecht daar in het leger aan het front, dat is wel heftig.” Inmiddels traint Artur zo’n vier à vijf keer per week. “Soms moet ik ook wel op de rem trappen omdat hij zo graag wil. Hij gaat natuurlijk ook nog gewoon naar school”, lacht de kickboksleraar. “Hij komt ook wel regelmatig bij mij thuis of we doen wat leuks samen.”
Tekst gaat verder onder de video.

Als een zoon

De droom van Artur is om een groot kickbokser te worden. “Ik vind het belangrijk dat hij er plezier in blijft houden en ik wil hem heel graag met alles helpen. Hij voelt wel een beetje als een zoon voor mij”, vertelt Nijman. “Als het met hem in het dagelijks leven goed gaat, dan gaat het met het kickboksen ook beter.”

Wedstrijdervaring

De jonge kickbokser heeft al wedstrijdervaring. “Hij heeft zes partijen in Oekraïne gevochten. Die heeft hij ook alle zes gewonnen”, lacht Nijman. Momenteel is de jonge kickbokser hard aan het trainen voor de wedstrijd op Curaçao. “Op 30 maart vliegen we daarheen en op 6 april moet hij een wedstrijd vechten tegen een jongen uit Curaçao.”
Nijman heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. “Ik heb veel met andere jonge jongens getraind en dan merk je wel, dit is echt vuurwerk. Hij heeft echt talent.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.