Nieuws

Rechter stuurt Twentse stichting naar de zijlijn in kwestie zuivering afvalwater Schoonebeek

Protestbord stichting Stop Afvalwater Twente dat bang is voor hervatten afvalwaterinjectie
Protestbord stichting Stop Afvalwater Twente dat bang is voor hervatten afvalwaterinjectie © RTV Oost, Raymond Punt
De bestuursrechter van de Rechtbank Overijssel heeft Stichting Stop Afvalwater Twente niet ontvankelijk verklaard in het bezwaar tegen het verlenen van een omgevingsvergunning voor de zuiveringsinstallatie bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. De rechtbank vindt dat de Twentse stichting geen belanghebbende is in deze zaak.
Stichting Stop Afvalwater Twente maakte bezwaar bij de rechtbank in Zwolle tegen de vergunning die het ministerie van Economische Zaken verleent aan de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor het plaatsen van een filter op de oliebehandelingsinstallatie in Schoonebeek. Dit filter moet de grote hoeveelheid tolueen uit het afvalwater halen voordat het weer teruggepompt kan worden in de bodem van lege gas- en olievelden.
De Twentse stichting is tegen de zuiveringsinstallatie omdat de kans bestaat dat het afvalwater na filtering in de toekomst weer getransporteerd zou kunnen worden naar lege gasvelden in Twente.

Gescheiden zaken

De rechtbank ziet dat procesmatig anders. De rechter stelt zich op het standpunt dat het injecteren van afvalwater het gevolg is van een vergunning die de provincie Overijssel in 2010 verstrekte aan de NAM. Het plaatsen van een tolueenfilter is geen gevolg op de vergunning voor afvalwaterinjectie, maar een aparte vergunning voor het zuiveren van afvalwater. Twee gescheiden zaken dus, volgens de rechter. En Stichting Stop Afvalwater Twente mag zich niet met laatstgenoemde kwestie bemoeien.
De stichting krijg zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen het besluit. Voorzitter Freddy Mensink laat weten zich te zullen beraden over het instellen van een hoger beroep bij de Raad van State.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.