Nieuws

Afbrokkelende steun voor blokkerende boeren in Overijssel na branden en harde taal

Driekwart van Overijssel is klaar met boeren die afval en puin dumpen op de snelweg. En ook de algehele sympathie voor protesterende boeren neemt af, blijkt uit onderzoek in opdracht van de regionale omroepen.
Boeren moeten met hun trekkers wegblijven van snelwegen, vindt de grootste groep Overijsselaars. De steun voor protesten van agrariërs neemt steeds verder af, naarmate de acties grotere gevolgen hebben voor andere verkeersdeelnemers.
Slechts één op de vier inwoners blijft de boeren steunen als snelwegen geblokkeerd worden of als actievoerders afval en puin dumpen op rijkswegen. Bij brandstichting van asbest trekt Overijssel massaal een streep: negen op de tien inwoners steunen die acties niet.
Slechts 1 op de 4 Overijsselaars steunt blokkerende boeren
Slechts 1 op de 4 Overijsselaars steunt blokkerende boeren © Harm Dijkman / RTV Oost
Asbest verbranden als protest? Dat vindt Overijssel helemaal niks
Asbest verbranden als protest? Dat vindt Overijssel helemaal niks © Harm Dijkman / RTV Oost

'Crimineel gedrag'

Begin deze maand staken actievoerders op verschillende snelwegen in Overijssel afval in brand en wierpen ze blokkades op.
Beelden van boerenprotesten, begin deze maand:
Steun boerenprotesten neemt af: zo verliepen blokkades begin deze maand
“Asbest op de weg gooien en niet zo'n beetje ook, groot puin storten, banden in de fik steken, het is per saldo gewoon crimineel gedrag. Dit heeft niets te maken met het doel waarvoor boeren staan", oordeelde de burgemeester van Hengelo toen.

Voor de rechter

Driekwart van de Overijsselaars zou dan ook graag zien dat mensen die brandstichten of asbest dumpen op de snelweg, direct voor de rechter moeten verschijnen. Bij het blokkeren van een snelweg vindt de helft dat boeren direct een boete moeten krijgen.
Ook de harde taal van een deel van de boeren helpt niet voor steun van de publieke opinie. Juist door woorden die als bedreigend of intimiderend worden ervaren, verliest de helft van de mensen sympathie voor boeren.

Nog steeds begrip

Toch is niet al het begrip weg. Sterker nog: zo’n 85 procent van de Overijsselaars snapt de onvrede bij boeren wel degelijk. Nog meer mensen vinden dat de Nederlandse overheid en Europa te lang hebben gewacht met een duidelijke visie voor de landbouw.
Het onderzoek is afgelopen week uitgevoerd in opdracht van de regionale omroepen. Vanuit Overijssel vulden 492 mensen de enquête van Kieskompas in, die representatief is. Meer over de onderzoeksmethode is hier te vinden.
Boeren blokkeren de snelweg uit protest tegen wet- en regelgeving
Boeren blokkeren de snelweg uit protest tegen wet- en regelgeving © Luciano de Graaf

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.