Nieuws

Campings in Ommen met elkaar in gevecht over rumoerige feestjes op recreatieterrein

Camping de Koeksebelt in Ommen
Camping de Koeksebelt in Ommen © RTV Oost
De inrichting van een recreatieterrein voor evenementen bij camping Anna’s Hoeve in Ommen is de eigenaar van de naastgelegen camping De Koeksebelt in het verkeerde keelgat geschoten. Hij vreest overlast voor zijn gasten en daaropvolgende klachten, zei zijn advocaat vandaag bij de Raad van State. "Dan wil je de volgende dag niet op de receptie zitten, want dan krijg je van alles over je heen", zegt de eigenaar van De Koeksebelt.
“Maar het gaat hier niet om evenementen”, zegt de advocaat van de familie Peters, de uitbaters van camping Anna’s Hoeve en rederij Vechtdal Events. “Evenementen zijn openbaar toegankelijk. Het gaat het om besloten feesten en daguitjes.” Zoals trouwen aan het water en bedrijfsuitjes met diner en barbeque en activiteiten als boogschieten. Volgens het nieuwe bestemmingsplan voor dit project duren deze activiteiten tot tien uur ’s avonds, 75 dagen per jaar.

Aanvaardbaar?

“Dat is nogal wat”, constateerde de voorzitter van de Raad van State. “Zou je dan niet moeten kijken of dit aanvaardbaar is? De effecten van 75 dagen evenementen zijn niet onderzocht.”
De raadsvoorzitter legde met zijn vragen een bom onder het plan, omdat het ontbreken van onderzoek vrijwel altijd leidt tot vernietiging van een bestemmingsplan, of de opdracht voor extra huiswerk. Daarnaast toonde de raadsvoorzitter ook grote twijfels bij andere planregels. Zo zouden de bruiloften vallen onder de bestemming dagrecreatie. “Is een bruiloft dagrecreatie?”
Volgens een woordvoerder van de gemeente Ommen laat het nieuwe bestemmingsplan niet méér toe dan het voorgaande plan voor deze locatie. Maar ook dat argument werd hem uit handen geslagen door de raadsvoorzitter. Die kon in dat oudere plan niets vinden over een evenementenregeling.

Goede buren

De eigenaar van De Koeksebelt zegt goed overweg te kunnen met de familie Peters. Hij wil alleen een goede regeling, zodat de overlast zijn campinggasten niet wegjaagt. “Mijn buurman geloof ik op zijn bruine ogen. Maar we hebben hier te maken met slechte planregels.”
Volgens zijn advocaat moet er een plan komen dat beperkingen stelt aan de activiteiten. Het gebruik van het terrein moet beter worden geregeld, vindt hij. En wat hem betreft duren de bruiloften en bedrijfsuitjes tot uiterlijk zeven uur ’s avonds.
De Raad doet binnen twee maanden uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.