Nieuws

De faillissementen: verdelger van jeukrupsen, bouwbedrijf en marketingbureau

Een bedrijf uit Oldenzaal had een duurzaam middel ontwikkeld om de vervelende jeukrupsen het leven zuur te maken.
Een bedrijf uit Oldenzaal had een duurzaam middel ontwikkeld om de vervelende jeukrupsen het leven zuur te maken. © Allard Olsman / RTV Oost
In Overijssel zijn de afgelopen week drie bedrijven failliet verklaard. Waaronder een onderneming uit Oldenzaal, die zich had gespecialiseerd in naar eigen zeggen een honderd procent duurzame bestrijding van de gevreesde eikenprocessierups.
Het gaat om Source By Net, dat in 2019 een nieuw middel lanceerde om op een milieuvriendelijke manier de beruchte jeukrups het leven zuur te maken. Behalve met dit middel timmerde het bedrijf volgens de website aan de weg met een zogenoemde smikkelplank.
Deze houten serveerplank is ontwikkeld samen met een sociale onderneming. Volgens de eigen website werd de plank gemaakt van duurzaam Twents eikenhout, dat is overgebleven van de meubelindustrie. Daarmee mikte het bedrijf onder meer op de markt voor relatiegeschenken.

Rechtszaak

Volgens curator Hendrie Aarnink is het bankroet aangevraagd door een zakenrelatie, die nog een vordering van circa 60.000 euro had openstaan. Daarover is geprocedeerd, waarbij de schuldeiser door de rechtbank in het gelijk is gesteld. Ook is er sprake van een claim van de Belastingdienst, maar de hoogte daarvan is nog niet bekend.
Volgens de curator lagen de activiteiten van Source By Net al sinds enige tijd stil. "Voor de rest is me eigenlijk nog weinig bekend. Ik weet nog maar net dat ik als curator ben aangesteld en zit nu in de auto op weg naar het bedrijf", aldus Aarnink.

Marketingbureau mikt op doorstart

Verder ging Triggerfish uit Enschede failliet. Het bedrijf is een 'awardwinning' marketingbureau dat andere bedrijven helpt "om beter te presteren met interactieve media". De onderneming is in twaalf jaar tijd van een eenmansbedrijfje uitgegroeid naar een 16 medewerkers, op drie locaties in Zwolle en Enschede. Het bureau raakte in de problemen toen het niet lukte de coronasteun terug te betalen.
Triggerfish werd enige tijd geleden overgenomen door Doop, dat op haar beurt is voortgekomen uit een fusie tussen de Enschedese bedrijven BERT en FiftyTwoDegreesNorth. Ook deze gelieerde bv's zijn failliet verklaard.
Curator Jetse Eringa zegt goede hoop te hebben dat er een doorstart in zit. Terwijl de personeelsleden de komende tijd doorwerken, gaat de curator nu op zoek naar potentiële overnamekandidaten.

Bouwbedrijf op de fles

Ook EK Bouw uit Oldenzaal ging de afgelopen week op de fles. Volgens de eigen beschrijving zijn er twee tot vijf personen werkzaam. Curator Joyce Schulte zegt nog niet te weten waardoor het bouwbedrijf in de problemen is geraakt: "Ik weet eigenlijk nog maar net sinds een minuut of tien dat ik curator ben. Ik zal dus eerst de bestuurders moeten spreken voor ik meer kan vertellen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.