Nieuws

Doneeractie voor veroordeelde Zwarte Pieten is 'vorm van Staphorster saamhorigheid'

Staphorst zamelt geld in voor inwoners die veroordeeld zijn om de Sinterklaasrellen
Staphorst zamelt geld in voor inwoners die veroordeeld zijn om de Sinterklaasrellen © ANP
De doneeractie die in het leven is geroepen voor de mannen die zijn veroordeeld vanwege hun rol bij de Sinterklaasrellen in Staphorst in 2022, is niet uniek. Dat stelt burgemeester Jan ten Kate, die een soortgelijke inzamelingsactie aanhaalt voor de zogeheten 'blokkeerfriezen'. Volgens de lokale ondernemer Evert Slager is de actie typerend voor de saamhorigheid in Staphorst waar men 'elkaar half staat'.
Voor hun aandeel in de Sinterklaasrellen, waarbij aanhangers van Kick Out Zwarte Piet zijn belaagd, zijn drie mannen uit Staphorst veroordeeld. De mannen van 21, 24 en 27 jaar kregen een taakstraf van 180 uur opgelegd. Bovendien moeten ze een schade van 2300 euro die ze hebben aangebracht aan een auto vergoeden.
Dorpsgenoten hebben een inzamelingsactie voor de drie mannen opgezet. "Om de geleden schade voor deze hardwerkende mannen zo veel mogelijk te beperken", stellen zij. Het streefbedrag is 40.000 euro, waarvan inmiddels ruim 14.500 euro is bijeengebracht door bijna 500 sympathisanten. Met Troost Timmerfabriek uit Nieuwleusen, die 1000 euro doneerde, tot nu toe als gulste gever.

'Samen betalen'

Volgens 'rasechte' Staphorster Evert Slager, een bekende ondernemer uit het dorp, is de inzamelingsactie tekenend voor de saamhorigheid in zijn dorp. "De ongeregeldheden keur ik niet goed, die rellen zijn niet goed te praten", zegt hij. "Maar er zijn een paar honderd jongeren bij betrokken geweest en er zijn er een paar uitgeplukt. De andere jongeren willen niet dat de drie veroordeelde mannen hier alleen voor opdraaien, ze staan elkaar half. Daarom zeggen de anderen dan betalen we samen."

Staphorster solidariteit

Die instelling is niet uniek voor Staphorst, meldt burgemeester Jan ten Kate, die verwijst naar de crowdfundingactie waarmee vier jaar geleden zo'n 200.000 euro is ingezameld voor de 'blokkeerfriezen'. "Dergelijke crowdfundingacties zie je vaker in het land, bij onderwerpen die kennelijk veel oproepen", zegt hij.
Wat hij van de actie vindt? Daar laat Ten Kate zich niet over uit. Wel prijst hij, net als Slager, de solidariteit in het dorp. "In heel andere situaties zien we wel dat in Staphorst mensen om je heen gaan staan en helpen, bijvoorbeeld bij een woningbrand waar mensen onvoldoende verzekerd zijn. Dat is mooi."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.