Nieuws

Nieuwe wending in Sanderink-soap: zijn ex mag Rian van Rijbroek toch wél cybercharlatan noemen

Rian van Rijbroek aan de zijde van Gerard Sanderink, voorafgaand aan een van de vele rechtszaken
Rian van Rijbroek aan de zijde van Gerard Sanderink, voorafgaand aan een van de vele rechtszaken © Remko de Waal / ANP
De ex-geliefde van multimiljonair Gerard Sanderink mag zijn nieuwe vrouw Rian van Rijbroek wél uitmaken voor cybercharlatan, notoire leugenaar, fantast en bedrieger. Eerder kreeg de ex een verbod opgelegd om zulke woorden te uiten op straffe van 50.000 euro per overtreding, maar dat veegt de rechter nu toch van tafel. "De uitlatingen zijn voldoende gefundeerd."
Het mocht absoluut niet meer. Brigitte van Egten, voormalig liefdes- en zakenpartner van Gerard Sanderink, kreeg in de zomer van 2022 zelf ook een tik op haar vingers. In de regel wint ze de juridische gevechten tegen de Twentse multimiljonair, maar nu sprak de rechtbank in Almelo ook haar vermanend toe.
Woorden als 'cybercharlatan' mocht ze niet meer gebruiken als ze over Rian van Rijbroek sprak. Stellen dat Van Rijbroek haar beschuldigde van een 'moordaanslag' (waarover straks meer), was vanaf dat moment ook uit den boze.
De juridische ruzie tussen aan de ene kant Gerard Sanderink en zijn nieuwe liefde Rian van Rijbroek, en aan de andere kant zijn ex Brigitte van Egten, sleept al jaren voort. Sanderink en Van Rijbroek beschuldigen zijn ex van allerhande bijzondere maar ongefundeerde zaken (zoals miljoenenfraude en activiteiten in de porno-industrie), waardoor zijn bedrijvenimperium bedreigd zou worden.
Sanderink zelf zit inmiddels diep in complottheorieën, en is – mede als gevolg daarvan – de macht bij zijn bedrijven Strukton en Centric volledig kwijtgeraakt.

Verbod van tafel

Maar het verbod op de uitingen door Van Egten is in hoger beroep van tafel geveegd door het gerechtshof. De ex van Sanderink liet het er niet bij zitten, en kreeg dus gelijk. Daarvoor geeft de rechtbank twee belangrijke redenen:

1. Vrijheid van meningsuiting

Van Egten noemde Van Rijbroek een charlatan en leugenaar tijdens rechtszaken. En in die juridische procedures, is de vrijheid van meningsuiting nog ruimer dan buiten de rechtbank, zo verklaart het hof. "Dat wil niet zeggen dat er geen grenzen zitten aan die uitingsvrijheid, maar een rechter dient (extra) terughoudend te zijn met het beperken van die vrijheid."
Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek
Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek © RTV Oost
En de ex van Sanderink heeft "een gerechtvaardigd belang om zich in een gerechtelijke procedure te kunnen uiten zoals zij dat wenst", zo oordeelt het hof.

2. De beschuldigingen kloppen

Volgens Van Rijbroek had ze last van de uitingen van Van Egten. Van zulke nare woorden als "cybercharlatan" en "notoire leugenaar" ondervond ze naar eigen zeggen de gevolgen. Maar daar gaat het hof niet in mee. "Vanaf januari 2019 wordt Van Rijbroek in de pers gekwalificeerd als fantast, een bedrieger en iemand die leugens verspreidt." En dus zou het niet aannemelijk zijn dat de vrouw van Sanderink erg veel last heeft van de uitingen van Van Egten.
Uit die journalistieke onderzoeken volgt dat deze uitlatingen voldoende steun vinden in de feiten
Het hof
En, zo zegt het hof: "Bovendien volgt uit die journalistieke onderzoeken dat deze uitlatingen voldoende steun vinden in de feiten." Het verbod voor Van Egten vliegt dan ook van tafel. De uitingen zijn "niet onnodig grievend en voldoende gefundeerd".

Moordaanslag

Stond nog overeind dat Van Egten beweerde dat Van Rijbroek haar beschuldigde van een moordaanslag. Tijdens het in beslag nemen van gegevens van Van Rijbroek, zou gerommeld zijn met haar auto. Haar remsysteem zou gemanipuleerd zijn. Het kwade brein erachter zou Van Egten zijn. "Een poging tot zware mishandeling / doodslag", noemde ze het zelf.
Juridisch gezien is dat iets anders dan een moordaanslag, maar het is niet zo heftig en grievend dat het Van Egten verboden moet worden om dit te mogen zeggen, oordeelt het hof. En dus is ook dat verbod, en die dreigende dwangsom, van tafel voor de ex van Sanderink.
De proceskosten van een kleine 3000 euro komen voor rekening van Rian van Rijbroek.
Eerder zoomden we in op de ondergang van Gerard Sanderink:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.