Nieuws

Raad van State maakt einde aan rommelige bouwsels op perceel in Wesepe

Uitspraak Raad van State moet duidelijkheid brengen over chaos op perceel in Wesepe
Uitspraak Raad van State moet duidelijkheid brengen over chaos op perceel in Wesepe © Archief RTV Oost
De eigenaar vond zijn perceel zelf het terrein van Tokkies. Maar van dwangsommen en intussen opgelegde boetes om de boel op te ruimen wilde hij niets weten. De verschillende illegale bouwsels, waaronder een kapsalon in een schuur, op het perceel aan de Zonnenbergerweg in Wesepe zouden óf door verjaring mogen blijven staan óf vergunningsvrij zijn.
Maar de Raad van State denkt daar anders over. Eén boete van 6000 euro is kwijtgescholden, omdat er geen sprake is van een overtreding. Maar de resterende boetes voor in totaal 18.000 euro blijven staan. Die moeten dus gewoon betaald worden, maakte de Raad vandaag bekend.

Handhaving ingewikkeld

De strafmaatregel is het gevolg van handhavingsacties van de gemeenten Deventer en Olst-Wijhe. Het rommelige perceel ligt namelijk voor een deel in de ene gemeente en voor een deel in de andere gemeente. Dat maakt handhaving lastig en zorgde voor een ingewikkelde procedure, waar de Raad veel tijd voor nodig had om een oordeel te kunnen geven.

Overgangsrecht

Volgens de perceeleigenaar was een aantal van zijn bouwwerken onaantastbaar vanwege verjaring. Ze zouden dus niet weg hoeven. Ze vallen onder een zogeheten overgangsrecht, zei zijn advocaat. Maar de Raad stelt dat je met harde bewijzen moet komen als je een beroep doet op dat overgangsrecht.
Een getoonde foto uit 1992 is volgens de Raad geen hard bewijs. Het bewijst niet dat het om bouwsels gaat die nu zijn aangetroffen. Bovendien heeft de perceeleigenaar zelf erkend dat de bouwsels intussen ingrijpend zijn gerenoveerd. Zo is er een kapsalon in een van de schuren gebouwd. Dat mag allemaal niet.

Buren

De perceeleigenaar vond ook dat de verschillende opslagplaatsen niet weg hoeven, omdat ze er al lang staan en de naaste buren geen overlast bezorgen. Maar dat is een misrekening. De buren hebben er wel degelijk last van en ze vroegen ook beide gemeenten juist om maatregelen. Die zijn nu genomen en door de Raad grotendeels goedgekeurd. De kapsalon mag wel blijven. Maar op een andere plek dan waar hij nu staat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.