Nieuws

Afnemende sympathie voor acties deert FDF weinig: “Bezig met redden van bedrijven”

Jos Ubels van FDF ziet nog steeds voldoende steun voor de boerenprotesten.
Jos Ubels van FDF ziet nog steeds voldoende steun voor de boerenprotesten. © ANP
"Wij zijn niet bezig om lief gevonden te worden door het brede publiek. Wij zijn bezig met het redden van onze bedrijven." Met die woorden reageert Jos Ubels van Farmers Defence Force op het onderzoek van de regionale omroepen over de boerenprotesten. Uit dat onderzoek komt dat een groot deel van Overijssel genoeg heeft van boeren die afval en puin dumpen op de snelweg. Ook de sympathie voor protesterende boeren neemt af.
Ubels heeft het onderzoek ook gelezen en trekt juist de conclusie dat er nog voldoende steun is voor de acties van de boeren. "Wat je eigenlijk ziet is dat in heel Nederland de steun voor de boerenprotesten eigenlijk onverminderd hoog is", las hij in de cijfers. "Je ziet inderdaad als de acties vormen aannemen waarbij er overlast is voor burgers dat ze dat minder mooi vinden. Dat is heel goed te begrijpen. Maar in feite voeren de boeren ook actie tegen de regering en de politiek en niet tegen de burgers."
Over het onderzoek van de publieke omroepen

Driekwart van Overijssel is klaar met boeren die afval en puin dumpen op de snelweg. En ook de algehele sympathie voor protesterende boeren wordt minder, blijkt uit onderzoek in opdracht van de regionale omroepen. Boeren moeten met hun trekkers wegblijven van snelwegen, vindt de grootste groep Overijsselaars.

De steun voor protesten van agrariërs neemt steeds verder af, naarmate de acties grotere gevolgen hebben voor andere verkeersdeelnemers. Slechts één op de vier inwoners blijft de boeren steunen als snelwegen geblokkeerd worden of als actievoerders afval en puin dumpen op rijkswegen. Bij brandstichting van asbest trekt Overijssel massaal een streep: negen op de tien inwoners steunen die acties niet.

Branden

Maar van de protesten hadden burgers wel degelijk last. Bij de meest recente acties, begin deze maand, werden op verschillende plaatsen branden gesticht op en naast snelwegen. Daarbij werd ook asbesthoudend materiaal in brand gestoken.
"Ergens bij een actie schijnt dat gebeurd te zijn, asbestverbranding, maar dat is niet de algemene trend in al die acties", stelt Ubels vanmorgen op Radio Oost. Hij wijst er op dat veel acties juist publieksvriendelijk zijn geweest. "Met veel steun van de publieke opinie. Dus dat zit goed."
Dat er bij acties niet opnieuw asbest verbrand zal worden, kan Ubels niet garanderen. "Je kunt natuurlijk niet ieder individu aan een touwtje hebben als organisatie. Dat heeft onze regering niet en dat hebben wij ook niet. Maar het is natuurlijk wel zo dat wij de boeren altijd hebben opgeroepen hun gezond verstand te gebruiken. Acties zijn wel het meest krachtig als ze massaal zijn en met grote groepen."

Letter van de wet

En ze moeten binnen de letter van de wet blijven, vindt ook Ubels. "Wij hebben meermalen gehoord: 'als zelfs Farmers Defence Force niks met hun acties voor elkaar krijgt, dan moeten we wel verder gaan'. Dat is wat er in de agrarische sector leeft. Dat is een serieus signaal. En ik denk dat het niet aan de boeren is om daar verandering in aan te brengen, maar het is aan de politiek om er gehoor aan te geven."
Maar het is toch ook in het belang van de boeren dat de steun van de bevolking overeind blijft? "In de basis is het altijd mooi als je steun hebt van de bevolking. Dan voel je je gesteund door het grote publiek, maar in de kern moeten we wel begrijpen dat we actie voeren tegen het politiek bestel, tegen Den Haag. Wij zijn niet bezig met lief gevonden te worden door het brede publiek. We zijn bezig met het redden van onze bedrijven."

En de burgers?

"Wij werken zeven dagen in de week keihard om producten in de Nederlandse winkels te krijgen. Eén dag dan een keer protesteren is dan niet mooi, maar wel begrijpelijk", vindt Ubels. Maar hoe zit het dan met burgers die last hebben van die acties? Die werken ook hard. Die hoeven niet benadeeld te worden door acties van boeren. "Maar dat is toch ook grotendeels niet gebeurd?", stelt Ubels. "Als je het onderzoek leest dan zegt 89 procent van de mensen in Nederland nog geen last te hebben gehad van de boerenprotesten, dus wat dat betreft zit het wel goed, toch?"
Maar zijn er dan geen grenzen? Natuurlijk wel, stelt Ubels. "Het hoort altijd binnen de letter van de wet en dat we dat ook altijd gedaan hebben. Ik heb er alleen begrip voor dat het er soms overheen gaat door individuen. Nederland wil verandering hè?"
De uitslag van de verkiezingen laat volgens Ubels zien dat er veel onvrede is in de samenleving over de politieke wind die er in Den Haag waait. We moeten ons aan de wet houden, maar die wet moet er ook voor zorgen dat wij als boeren fatsoenlijk ons werk kunnen uitvoeren."
De komende tijd richten de acties van de boeren zich op Brussel, geeft Ubels aan. "Op 4 juni hebben we een protest in Brussel gepland en daar komt heel Europa samen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.