Nieuws

Man (44) viel agent aan in Zwolle, in de hoop dat hij werd doodgeschoten

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © RTV Oost/Wouter de Wilde
Hij kwam op een politieauto in het centrum van Zwolle afgelopen en probeerde de agent via het openstaande raam met een stanleymes te steken. Een 44-jarige man is veroordeeld tot twee jaar cel en tbs, voor een moordpoging op een politieagent in Zwolle in september vorig jaar. De man deed een zogenoemde 'suicide by cop': hij wilde een agent aanvallen, in de hoop dat hij door de politie zou worden doodgeschoten.
De agent reed op 9 september 2023 door de Zwolse binnenstad, toen de 44-jarige man naar de dienstauto kwam afgelopen. Hij had een stanleymes in zijn hand en maakte via het autoraam een stekende beweging naar de agent. De diender wist te voorkomen dat hij gestoken zou worden, doordat hij snel zijn autoraam omhoog deed.
"Kom die auto uit", schreeuwde de man daarop naar de agent. "Ik steek je neer". Even verderop kon de politieagent de man overmeesteren.

Suicide by cop

De man wilde 'willekeurig een agent dood maken', vertelde hij eerder in de rechtszaal. "Het belangrijkste was dat ik om zou komen. Het maakte mij niet zoveel uit dat daar dan ook een agent bij om het leven zou komen", zei de man. Dit wordt ook wel suicide by cop genoemd.
113
Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op 113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.
De 44-jarige man zei eerder dat hij "een waas in zijn hoofd had gekregen". De rechtbank is van oordeel dat de moordpoging in een opwelling gebeurde, onder invloed van ernstige psychiatrische problemen.
"Hoewel er enkele minuten tussen het besluit en de uitvoering zaten, heeft verdachte niet de gelegenheid gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad. De rechtbank betrekt bij dat oordeel ook de ernstige psychiatrische problematiek die bij verdachte is vastgesteld", en dus is er volgens de rechtbank geen sprake van voorbedachten rade.
Omdat de man ernstige psychiatrische problemen heeft, valt zijn gevangenisstraf lager uit. Na die celstraf moet hij een tbs-behandeling volgen. De politieagent vertelde twee weken geleden tijdens de rechtszaak dat hij nog altijd veel last heeft van de 'aanslag' op zijn leven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.