Nieuws

Herdenking twee jaar oorlog Oekraïne in Zwolle: 'Ik moet blijven geloven in een overwinning'

Deze mensen herdenken in Zwolle de oorlog in Oekraïne
Deze mensen herdenken in Zwolle de oorlog in Oekraïne © RTV Oost / Harro Brouwer
Twee jaar geleden viel Rusland buurland Oekraïne binnen. Op veel plekken wordt dat herdacht. Ook in Zwolle. Daar begint vanmiddag een herdenkingsbijeenkomst in de bibliotheek Stadkamer Centrum met daarna een stille tocht. "Solidariteit tussen Nederlanders en Oekraïners is heel erg nodig. Omdat wij merken dat mensen oorlogsmoe zijn."
Aljona Wertheim rent van hot naar her. Tijd voor een interview maakt ze omdat ze het belangrijk vindt, maar haar agenda zit bomvol. De voorzitter van de recent opgerichte stichting Slava i Volya is ook nog actief bij andere organisaties om Oekraïners in eigen land te ondersteunen en gevluchte Oekraïners hier zo goed mogelijk te helpen integreren. En dan is er vandaag de herdenkingsbijeenkomst en stille tocht, wat zoveel voorbereiding vergt.

Chirurg

Wie daar sowieso bijzijn? De gevluchte Oekraïense Kateryna en de gewonde militair Maksym. Om met die laatste te beginnen. Hij kijkt zijn ogen uit in Zwolle. "Wat een mooie stad." Een week nog maar is hij in Nederland, na een jaar revalidatie in zijn thuisland Oekraïne. "Maar de artsen daar hebben het zo druk, dat ze me niet langer kunnen helpen." En nu is hij uit de oorlog ineens in het vredige Zwolle beland. "Ik hoop binnenkort een gesprek met de chirurg te hebben over een behandelplan."
Een granaatscherf ging door mijn linkerzij en kwam er aan de rechterkant uit
Maksym Pereginka, militair Oekraïense leger
Maksym Pereginka, "je mag me ook Max noemen", is 27. Toen de oorlog uitbrak was hij IT-specialist in de hoofdstad Kyiv. Hij meldde zich als vrijwilliger voor het leger en belandde al snel bij een mortiereenheid van de 125ste brigade. In januari 2023 sloeg het noodlot toe. In gevecht met Russische militairen sloeg volgens Max op tien meter afstand een tankgranaat in. "Ik kwam bij kennis met mijn gezicht op de grond en ik had geen gevoel in mijn armen en benen."

Ruggengraat

Een kameraad kroop uit zijn schuttersputje en verleende eerste hulp. "Mijn rechter heup was verbrijzeld, mijn ruggengraat was geraakt, m'n hand was een open vleeswond, een granaatscherf ging door mijn linkerzij en kwam er aan de rechterkant uit en ik had volgens mij twee stukken scherf in mijn buik. Maar dat laatste weet ik niet zeker meer. De klap was te groot om op te vangen."
Lees verder onder de video.
Max raakte gewond in het Oekraïense leger en herstelt nu verder in Zwolle

Scherfvest

Max overleeft het. Een jaar lang is hij bezig met revalideren. Maar het wil niet vlotten in Oekraïne. Hij hoopt in Nederland verder geholpen te worden. "Hersteloperaties zullen wel noodzakelijk zijn", zegt hij terwijl hij met zijn gezonde hand de vrijwel bewegingsloze duim van zijn andere hand heen en weer beweegt. Hij loopt met een kruk. Maar hij loopt tenminste. "Mijn scherfvest heeft mijn ruggengraat gered."
In Stadkamer Centrum neemt Max met Aljona de herdenkingsbijeenkomst door. Heel wat geregel voor Wertheim, naast haar normale baan. "Maar wij vinden het belangrijk om juist nu eenheid te tonen. Dat ook vanuit de Nederlanders solidariteit wordt getoond met Oekraïne", vertelt Wertheim, die geboren en getogen is in Kyiv, maar al zo'n 25 jaar in Nederland woont.

Oorlogsmoe

"Wij merken dat mensen oorlogsmoe zijn. Ook in het nieuws is er steeds minder aandacht voor Oekraïne. Dus het is ook begrijpelijk dat mensen minder aan de oorlog denken. Maar het is niet minder belangrijk." Daarom is er vandaag een grote bijeenkomst voor Nederlanders én Oekraïners in Zwolle.
Ook betrokken bij de organisatie Slava i Volya is de 39-jarige Kateryna Sakharchuk uit Lutsk, in het westen van Oekraïne. Twee jaar geleden was ze op vakantie in Egypte toen haar moeder appte dat het oorlog was. En of haar dochter vooral niet terug zou komen naar huis. "Want de bommen vielen op Kyiv", vertelde mijn moeder.

Drones

En dus kwam Kateryna al aan het begin van de oorlog in Nederland aan en nu woont ze alweer een hele tijd in Zwolle. Werken doet ze in de logistiek in Epe. "En ik spaar geld om drones te kopen voor jeugdvrienden van mij die vechten aan het front." Trots vertelt ze dat ze al een drone heeft geleverd. "En ik heb al gespaard voor een tweede."
Lees verder onder de video.
Kateryna vluchtte uit Oekraïne en woont nu bijna twee jaar in Zwolle

Geloven

Alona Wertheim vindt het belangrijk dat er veel aandacht blijft voor de oorlog in Oekraïne. "Om dat land te helpen." Net zolang totdat Oekraïne de overwinning heeft behaald, aldus de voorzitter van Slava i Volya. Of dat realistisch is is een andere vraag. "Ik moet erin geloven. Het is soms moeilijk, maar we kunnen niet anders."
Daar sluit Maksym Pereginka zich helemaal bij aan. Er is geen andere optie dan winst. Want hij zegt al te weten wat ons allen anders te wachten staat. "Rusland zal niet stoppen na Oekraïne. Het zal het ene na het andere land aanvallen."
Lees verder onder de video.
Aljona Wertheim is is mede-organisator van de herdenking van twee jaar oorlog in Oekraïne
Aan het gezicht van Max is af te lezen dat hij geen stoere taal uitkraamt. "Ik heb Russische tanks gezien waarop stond geschreven 'naar Berlijn'. Je moet dus begrijpen dat Oekraïne nu steunen, ook een investering is in je eigen toekomst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.