Nieuws

Bijna vergeten boomsoorten herrijzen op een oude vuilnisbelt in Ommen

Arend Spijker (rechts) in het bos.
Arend Spijker (rechts) in het bos. © Eigen foto
Welke boomsoorten ken jij? Doen namen als de tweestijlige meidoorn, fladderiep of de boskriek een belletje rinkelen? Deze bijna vergeten boomsoorten zijn vanaf morgen weer te vinden. In Ommen, op de plek van de voormalige vuilnisbelt aan de Grensweg.
Door Isabel Molema
Zo'n 775 jaar geleden stonden de tweestijlige meidoorn, fladderiep en boskriek flink in bloei. Maar door de komst van de dominante bomen zoals de beuk en de Amerikaanse eik werden deze bomen verdreven. Vooral de beuk heeft een slechte reputatie en terecht vindt voormalig boswachter Arend Spijker: "De bladeren van de beuk verzuren de bodem."
Bomen als de tweestijlige meidoorn en de boskriek legden dus het loodje. Hun zaden bleven wel bewaard, diep onder de grond. Staatsbosbeheer kweekte ze op tot jonge boompjes en herintroduceert deze morgen in Ommen. "De viering van het jubileum van 775 jaar bestaan van de stadsrechten van Ommen was het perfecte moment om deze nazaten opnieuw te planten. Het idee 775 bomen voor 775 jaar", licht Arend van Spijker, voorzitter van Vereniging Natuur en Milieu toe.
De nazaten zijn zo bijzonder omdat nog maar drie procent van alle bomen in Nederland bestaan uit dit soort inheemse en autochtone boomsoorten. De bladeren van deze specifieke bomen dragen volgens Spijker bij aan de biodiversiteit. Het blad van de meidoorn ontpopt zich tot een kleine bloem, die nectar bevat. Dit is weer goed voor de bijen.
Bijen spelen een essentieel rol bij het bestuiven van tachtig procent van de eetbare gewassen en negentig procent van de wilde planten in de bosgebieden De populatie van wilde bijen in Nederland is enorm teruggelopen. Een zorgwekkend probleem, vindt onder anderen bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen: “Het heeft invloed op de voedselketen. Het terugbrengen van de nazaten van inheemse bomen is goed voor het gebied."

Bedreigingen

Het bos aan de Grensweg staat nu nog vol met beuken. Is het realistisch dat de inheemse en autochtone boomsoorten hier overleven? Arend Spijker meent van wel. Vooral omdat er veel kalk is uitgestrooid. “Er is veel onderzoek gedaan naar de verzuring in de aardbodem. Door middel van het bekalken van de grond is de overlevingskans van de bomen vergroot."

Een plantje, voor een groen landje

Arend Spijker maakt er morgen een educatieve dag van voor jong en oud. Er is zelfs een mogelijkheid om een boompje of plantje te adopteren voor 5 euro en om een handje te helpen met planten. “Het is een biodiversiteitsbos voor de inwoners. De Vereniging Natuur en Milieu hoopt dat ook elders in het land dit soort bossen worden aangeplant.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.