Nieuws

Schapenhouder uit Schalkhaar maakt zich zorgen: “Minder schapen betekent minder lammeren”

Arno Voorbij begon in 2002 met schapenhouderij Lombok in Schalkhaar
Arno Voorbij begon in 2002 met schapenhouderij Lombok in Schalkhaar © RTV Oost
Schapenhouder Arno Voorbij uit Schalkhaar vreest dat de prijzen van lamsvlees flink gaan stijgen. Het aantal schapen in de provincie Overijssel is het afgelopen jaar flink gedaald. De afname wordt vooral veroorzaakt door het blauwtongvirus, een virus waaraan in 2023 duizenden schapen overleden.
Arno Voorbij begon in 2002 met schapenhouderij Lombok in Schalkhaar. Ieder jaar heeft hij zo’n 85 moederdieren en na de lammertijd komen daar nog zo’n 150 lammetjes bij. Het lamsvlees verkoopt hij op de markt, aan huis en aan restaurants in de regio.

Twee gevallen

De schapen van Arno werden vorig jaar nauwelijks getroffen door het virus. “Ik heb volgens mij twee gevallen van blauwtong gehad, dus dat is nog beperkt. Collega’s van mij hebben er meer problemen mee gehad.” Zo werden bijvoorbeeld bij schaapherder Tjitse Terpstra uit Zwolle 75 van zijn 250 schapen ziek. 26 dieren overleefden het niet.
Schapenhouder uit Schalkhaar maakt zich zorgen: “Minder schapen betekent minder lammeren”

Minder lammeren

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal schapen in Overijssel vorig jaar met 3.300 is afgenomen ten opzichte van 2022. “Minder moederdieren betekent ook minder lammeren. Het wordt een krapte dit jaar”, voorspelt Voorbij. “Ik maak me daar wel zorgen over. Alles is duur en dan komt dit er nog bovenop.”
De daling van het aantal schapen wordt voornamelijk veroorzaakt door het blauwtongvirus. Dit virus wordt verspreid door de knut, een klein mugje. “Het is een hele vervelende ziekte, je kunt er weinig aan doen.” “Je ziet de knut bijna niet en ze vliegen overal rond. Het beste is om de schapen binnen te houden, om zo de kans op besmetting te verkleinen,” legt schapenhouder Voorbij uit.

Voorjaar

Schapenhouders maken zich zorgen over het voorjaar. Door de warmere temperaturen wordt de knut eerder in het jaar actief. Toch houdt Arno Voorbij nog hoop. “Ik heb in 2008 ook blauwtong gehad bij de schapen. Toen is het na één seizoen niet meer teruggekomen. Ik hoop dat het dit jaar ook niet terugkomt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.