Nieuws

IJsbeeldenfestival trekt ruim 120.000 bezoekers, ook volgend jaar nog in Zwolle?

Laatste dag van het ijsbeeldenfestival in Zwolle
Laatste dag van het ijsbeeldenfestival in Zwolle © RTV Oost
De organisatie van het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle kijkt tevreden terug op de editie van dit jaar. Vandaag, tijdens de laatste festivaldag, werd de balans opgemaakt: er kwamen sinds de opening op 16 december ruim 120.000 bezoekers. "Voor ons als nieuwe organisatoren is dit een heel mooi aantal, we zijn daar heel blij mee", zegt Eva Gutteridge. Het aantal bezoekers is ongeveer hetzelfde als vorig jaar.
"Het is schitterend, knap hoe alles gemaakt is", vertellen de vele goed ingepakte bezoekers terwijl ze vandaag langs alle ijssculpturen struinen. In de hal bij de IJsselhallen in Zwolle is het continu tien graden onder nul. Handschoenen en een muts zijn dus geen overbodige luxe. "Het is wel heel koud inderdaad, ik heb alleen maar met mijn armen over elkaar gelopen. Maar mooi is het zeker", vindt een bezoeker.
Laatste dag van het IJsbeeldenfestival bij de IJsselhallen in Zwolle
Speciaal voor de laatste dag mogen bezoekers de ijssculpturen aanraken, iets dat normaal gesproken uit den boze is. "We zien dat de bezoekers vandaag nog wat voorzichtig zijn, maar in principe mogen ze de beelden aanraken", vertelt organisator Eva Gutteridge. "Omdat het de laatste dag is mag het. Dat vinden mensen toch leuk, ze willen bijvoorbeeld weten of het wel echt is en hoe het ijs dan precies aanvoelt. Vandaag kan dat."
Dat er volgend jaar een nieuwe editie komt van het ijsbeeldenfestival is zeker. De grote vraag is echter: waar dan? Op de huidige plek bij de Zwolse IJsselhallen is geen ruimte meer, de hallen worden binnenkort gesloopt om plaats te maken voor 750 nieuwe woningen.
"Achter de schermen zijn we al druk bezig met een nieuwe locatie", zegt Gutteridge. "We kunnen daar pas over enkele weken iets over zeggen. Maar we gaan sowieso door en ook de komende editie wordt weer heel mooi. Of het weer in Zwolle is, dat blijft nog even de vraag."
Gisteren was het de laatste dag van het ijsbeeldenfestival in Zwolle
Gisteren was het de laatste dag van het ijsbeeldenfestival in Zwolle © RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.