nieuws

Ruim honderd in WOll geroofde kunstwerken uit Twente zijn nog zoek

Nog altijd zijn vele kunstwerken die in de Tweede Wereldoorlog werden gestolen van Twentse textielbaronnen, niet gevonden. De aangiftes van diefstal worden binnenkort in een online database gezet, die voor iedereen te raadplegen is. Het gaat om meer dan 125 werken.
Het digitaliseren wordt gedaan door het Rijksbureau voor Kunshistorische Documentatie, RKD. "We hopen dat zo toch nog kunstwerken boven water komen die wel worden verhandeld, maar waarvan de herkomst onduidelijk is", zegt oud-directeur Ekkart van het RKD.
"Een kunsthandelaar kan na raadplegen van de database besluiten om het werk toch te verhandelen, maar hij kan ook besluiten om contact op te nemen met de rechtmatige erfgenamen. Dat is een moreel besluit. Juridisch gezien mogen de werken verkocht worden, omdat de verjaringstermijn van 30 jaar inmiddels verstreken is."
Aangiftes van Twentse industriëlen
Ook families komen door de database beter te weten wat er precies nog mist in de collectie. "Er zitten aangiftes bij uit Twente, met name van oude textielfamilies", zegt Ekkart.
Het gaat onder meer om de collectie van Jacques Hedeman. Samen met zijn schoonzus verzamelde de Joodse textielindustrieel een flinke collectie kunst. "In de oorlog moest hij dat inleveren bij de beruchte LiRo-bank", zegt neef Herman Hedeman. "Waar alles is gebleven, is ons een groot raadsel."
Veel van de werken zijn waarschijnlijk ingenomen door de nazi's, andere werken zijn verhandeld. "Onze familie mist nog 125 werken", zegt Hedeman. "We hopen natuurlijk dat als iemand iets weet van 'onze' werken, dat ze het zullen melden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.