Nieuws

Provincies zeggen dat er scherpere keuzes gemaakt moeten worden om stikstofdoelen te halen

Heide Sallandse heuvelrug bedreigd door stikstofuitstoot
Heide Sallandse heuvelrug bedreigd door stikstofuitstoot © ANP / Vincent Jannink
Het voortdurend aanpassen van maatregelen helpt niet om de doelen te halen om minder stikstof uit te stoten. Bovendien trekt het Rijk er véél te weinig geld voor uit. Dat zeggen de provincies, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO) in een reactie op onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), de Wageningen University & Research (WUR), Deltares en het RIVM. De kennisinstituten concluderen dat de plannen van de provincies en de maatregelen van het Rijk onvoldoende zijn om de nationale doelen voor natuur, stikstof, klimaat en water van 2030 en 2035 te halen.
De provincies zagen de bui al hangen en zeggen dat de conclusies van het onderzoek "in de lijn der verwachting" liggen. Volgens de provincies moeten er "scherpe keuzes" worden gemaakt om de doelen voor een lagere stikstofuitstoot te halen. Daarbij benadrukken ze dat het om een "gedeelde verantwoordelijkheid" gaat met het Rijk.
Of de landelijke doelen uiteindelijk worden gehaald, ligt volgens het IPO buiten het bereik van de provincies. Het Rijk zal moeten zorgen voor minder uitstoot van sectoren waar de provincie geen invloed op heeft, zoals de industrie.

'58 miljard nodig'

Zo hebben provincies voldoende geld nodig om aan hun deel van de doelen te voldoen, zegt een woordvoerder. Provincies vroegen om 58 miljard euro, maar het Rijk denkt eerder aan zo'n 24 miljard. Of de miljarden er überhaupt komen, is nog maar de vraag, aangezien een definitief besluit erover is uitgesteld tot na de formatie van een nieuw kabinet.
De onderzoekers van onder meer het PBL twijfelen of de overheid wel in staat is om het landelijk gebied binnen tien jaar om te gooien. Volgens het IPO zijn de plannen op provinciaal niveau ingericht op haalbaarheid.

Keuzes maken

In Overijssel betekent dat keuzes maken. Gedeputeerde Maurits von Martels (BBB) van Landbouw en Natuur wil vanmorgen nog niet reageren op het nieuwe rapport. Wel zei hij eerder al dat er simpelweg minder mogelijk is als er minder geld komt voor agrarisch natuurbeheer. Dat betekent kiezen welke van de 26 Natura 2000-gebieden in Overijssel worden aangepakt. In Twente staan veel gebieden 'donkerrood' ingekleurd op de stikstofkaart.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.