Nieuws

Esther ziet dat toekomst Stadstheater aan zijden draadje hangt: "Mijn hart wil door"

Theaterdirectrice Esther Hammink wordt verdrietig van de huidige situatie
Theaterdirectrice Esther Hammink wordt verdrietig van de huidige situatie © RTV Oost
Het theater is haar passie. Maar de financiële gaten van het Stadstheater blijven dichten met inkomsten van het hotel, dat is voor theaterdirectrice Esther Hammink niet langer een optie. Door haar adviseurs is ze met de neus op de feiten gedrukt. "Mijn hart schreeuwt dat ik moet doorgaan, maar rationeel weet ik dat het zo niet verder kan."
Als veertienjarig meisje kwam Esther naar Almelo, waar ze is betoverd door het theater. "Hier bezocht ik mijn eerste theatervoorstelling. Het was niet eens de voorstelling zelf, maar alles eromheen waardoor ik verkocht was", legt ze uit terwijl ze naar de ruim 800 lege stoelen staart.

Toekan

Esther is een telg van de hotelfamilie Van der Valk. Ook boven de ingang van het Theaterhotel – dat ook de ingang van het Stadstheater is – hangt de welbekende toekan. De directrice benadrukt dat de schouwburg een op zichzelf staande onderneming is. Zeker niet verbonden aan een groot concern. "Want dan was het theater allang gesloten. Een hoofdkantoor kijkt alleen maar naar de cijfers", doelt ze op de negatieve resultaten.
Het theater is gedateerd. Het hangt vol oude techniek en kan niet voldoen aan alle eisen van grote, moderne producties. Een noodzakelijke renovatie met een prijskaartje van achttien miljoen euro, legt ze uit. "Daar doen we geen gekke of onnodige dingen mee."
Esther raakte in Almelo betoverd door het theater, maar de toekomst van haar schouwburg is onzeker

Gulden

De schouwburg was ooit eigendom van de gemeente, maar die verkocht het 36 jaar geleden voor een gulden aan Van der Valk. Inmiddels is het theater op papier losgeknipt van het hotel, maar nog steeds in private handen. Het college van burgemeester en wethouders geeft aan moeite te hebben met een grote investering in een private onderneming. De gesprekken tussen de partijen zijn inmiddels vastgelopen, ze komen er niet uit.
De toekomst van het theater hangt daardoor aan een zijden draadje. Want het college is bereid maximaal 6 miljoen euro bij te dragen, een bedrag waar het theater naar eigen zeggen niets mee kan. En als er geen passende oplossing komt? "Dan houdt het op. Ik wil dolgraag door, maar het kan niet op manier zoals het nu gaat."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.