Nieuws

Overijssel roept NS op: draai besluit over directe trein van Enschede naar Schiphol terug

NS-trein
NS-trein © ANP
De rechtstreekse trein van Enschede en Deventer naar Schiphol mag niet verdwijnen en de provincie Overijssel moet zich er maximaal voor inspannen dat dat ook niet gebeurt. Dat vindt een grote meerderheid van de Provinciale Staten. Zij roepen het provinciebestuur op om met 'een krachtige lobby' richting NS en het Rijk te komen.
De directe trein tussen Enschede en Schiphol verdwijnt eind dit jaar, zo staat in de concept-dienstregeling van de NS. Reizigers uit Twente en Deventer die naar de luchthaven willen, moeten vanaf december overstappen op Amersfoort.

Veel kritiek

Het besluit stuitte eerder al op veel kritiek van onder meer de gemeenteraad in Enschede en die in Hengelo. Zij vinden dat Twente moet opdraaien voor problemen elders in het land.
De directe treinverbinding verdwijnt, vanwege de problemen met de hogesnelheidslijn (HSL) in het westen van het land. Omdat NS het hogesnelheidsnet wel wil uitbreiden, betekent dat voor de verbinding Enschede-Schiphol juist even een verslechtering.
De NS benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat, al is nog niet duidelijk hoe lang. Dat steekt de negen Overijsselse partijen. "Er wordt geen perspectief geboden over wanneer de rechtstreeks treinverbinding terugkeert", schrijven de partijen in een motie aan het provinciebestuur.

Gezamenlijke lobby

In dat voorstel wordt de provincie oproepen om in gesprek te gaan met de NS en de minister, dan wel de staatssecretaris, om ervoor te zorgen dat de directe treinverbinding tussen Enschede en Schiphol blijft. "Trek hierin gezamenlijk op met Overijsselse gemeenten en de provincie Gelderland", is het advies van de partijen.
Over het voorstel van BBB, SGP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Forum voor Democratie, CDA, SP en JA21 moet woensdag nog wel gestemd worden. Maar omdat de motie al een grote meerderheid heeft, lijkt dat een formaliteit.
Eerder werden er door het CDA en de ChristenUnie al Kamervragen over het verdwijnen van de treinverbinding gesteld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.