Nieuws

Geen geld om op vakantie te gaan? Zwolse vakantiegids voor minima biedt uitkomst

De vakantiegids voor minima biedt onder andere chalet in Ameland aan.
De vakantiegids voor minima biedt onder andere chalet in Ameland aan. © Rtv Oost
Op vakantie gaan behoort voor veel mensen die het moeten zien te rooien met een minimaal inkomen vaak niet tot de mogelijkheden. Maar in Zwolle is er speciaal voor deze doelgroep een vakantiegids gemaakt. "De wind in je haren, het ruisen van de zee", valt er te lezen bij een foto van een ondergaande zon bij Ameland. Ook een jeugdcamping of een zeilvakantie behoort tot de mogelijkheden.
De vakanties voor minima worden aangeboden door verschillende vrijwilligersorganisaties zoals Rotary Club Zwolle, kerken in Zwolle en Stichting Jeugdvakantieweek Zwolle. "Dat deden ze al", zegt de Zwolse Wethouder Michiel van Willigen. "Maar nu staan de vakanties voor het eerst bij elkaar in een gids."
Die samenwerking is ook wel wenselijk. "Voorheen zag je dat mensen met twee verschillende organisaties mee op vakantie gingen en anderen helemaal nooit", zegt Wim van Ree van diaconie Zwolle, die de vakanties coördineert.

Brief

Wethouder van Willigen ontving de vakantiegids vandaag uit handen van Van Ree. De gemeente Zwolle draagt niet financieel bij aan de vakanties, maar zorgt er wel voor dat er bij 11.000 Zwollenaren met een smalle beurs een brief op de mat valt waarin de vakantiemogelijkheden worden aangeboden.
Wethouder van Willigen ontvangt de Zwolse vakantiegids voor minima
Wethouder van Willigen ontvangt de Zwolse vakantiegids voor minima © Rtv Oost
De envelop is overigens niet voorzien van het logo van de gemeente en ook de brief zelf is niet op briefpapier van de gemeente geschreven. "Dat is omdat sommige mensen de brief dan niet openen. Ze denken dat het een aanslag is of dat de gemeente iets van ze wil. De envelop is dus blanco", aldus Van Ree.
Vorig jaar gingen 300 tot 400 Zwolse gezinnen op vakantie dankzij de organisaties. Dat zijn er een stuk minder dan de 11.000 brieven die nu verstuurd zijn. "Natuurlijk kunnen we niet iedereen een vakantie aanbieden. Daar vragen we in de brief ook begrip voor. Er wordt een selectie gemaakt en wie op vakantie is geweest, is over drie jaar weer aan de beurt", zegt Van Ree.
Geen geld om op vakantie te gaan? De Zwolse vakantiegids voor minima biedt uitkomst

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.