Nieuws

IJsbeelden onder de hamer voor het goede doel, maar waar komen ze terecht?

De ijsbeelden beginnen langzaam maar zeker te smelten
De ijsbeelden beginnen langzaam maar zeker te smelten © RTV Oost
Het IJsbeelden Festival in Zwolle zit erop. Maar wat doe je met al die ijzige kunstwerken? De organisatie heeft ze weleens in de gracht gekieperd, maar meestal smelten ze langzaam maar zeker weg. Dit jaar kregen liefhebbers een unieke kans. Ze konden bieden op hun favoriete ijsbeeld. "Heel leuk dat ze een nieuw leven krijgen."
Erg heftig ging de veiling er niet aan toe. Er kwamen namelijk maar twee personen langs om wat beelden op te halen. Een van hen was studente Sybren Dallinga (28) uit Den Haag. Zij nam een vis mee die de hoofdrol moet gaan spelen in haar fotografieproject. Ze is van plan om 'm te laten smelten.
Zo ziet het IJsbeelden Festival eruit als de koeling uitstaat:
IJsbeelden onder de hamer voor het goede doel, maar waar komen ze terecht?
"Ik ben dinsdag zelf even wezen kijken en kom het beeld nu met de auto ophalen. Ik weet nog niet precies waar ik 'm neer ga zetten. Misschien op het balkon? Ik weet niet of m'n vriend dat zo leuk vindt", lacht ze.

Bevroren oester en kabouter

Een tweede gegadigde was Michel Spijkerman, vestigingsdirecteur van de Sligro in Zwolle. "Wij hebben vanaf het begin een ontzettend leuke samenwerking met het IJsbeelden Festival gehad", zegt hij. "We hebben daar meerdere keren per week geleverd en als er dan een oproep komt om een beeld te adopteren voor het goede doel, dan moeten we meedoen."
Daarom staat er nu een ijzige kabouter tussen de bevroren frikandellen. Spijkerman heeft er genoeg ideeën mee. "Als het herfst wordt kunnen we 'm gebruiken bij de groenteafdeling. En het wordt ook nog Saint Patrick's Day, dus dan kunnen we er Guinness-bier bijzetten. Daar redden we ons wel mee."
De kabouter in de vriezer van de Sligro
De kabouter in de vriezer van de Sligro © RTV Oost
Een stukje verderop, in een andere koeling, staat een oester van ijs. Ook daar heeft de vestigingsdirecteur al een plekje voor bedacht. "We waren sowieso op zoek naar een beeldje dat we konden gebruiken bij onze proeverijen in het voorjaar. Die hebben te maken met onze versafdeling. Het is dus een mooie oester geworden. Die komt dan in de bak en dan leggen we er echte oesters omheen. Hoe mooi is dat?"

Laatste keer IJsselhallen

De veiling is de afsluiting van een speciaal moment. Het allerlaatste IJsbeelden Festival in de IJsselhallen. Die worden namelijk gesloopt om plaats te maken voor woningbouw. Organisator Eva Gutteridge kijkt er met een dubbel gevoel naar. "Het is hier altijd geweest, het is goed bereikbaar en mensen kennen het. Maar wij kijken ook uit naar een nieuwe locatie met nieuwe mogelijkheden", besluit ze.
Waar die locatie precies is, dat wil Gutteridge nog niet zeggen. Volgens haar moet er nog een handtekening worden gezet. Maar één ding lijkt zo goed als zeker: Zwolle is een gepasseerd station.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.