Nieuws

Gea helpt mensen met verwerking van verlies: "Luisteren, er zijn en niet te veel invullen"

Rouwcoach Gea Stoel
Rouwcoach Gea Stoel © RTV Oost
"Je bent eigenlijk aan het overleven. Door de hersentumor was het soms moeilijk om er diepgaand over te praten, maar we hebben het nog twee jaar redelijk goed met elkaar gehad als gezin." Gea Stoel uit Ommen verloor in 2003 haar man Henk en bleef achter met vier jonge kinderen. De ervaringen die ze toen zelf heeft opgedaan, helpen haar nu bij haar werk als rouwcoach. "Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier, je weet van tevoren nooit hoe je erdoorheen komt."
"Nog steeds denk ik soms: wat was het een verschrikkelijke tijd." De herinneringen aan de periode dat Henk ziek was grijpen haar al die jaren later nog steeds aan. Helemaal als ze sommige verhalen van anderen hoort. Ze is inmiddels alweer een aantal jaren gelukkig in de liefde met René, waar ze sinds 2016 mee samen is.
"Je bent daar eerst helemaal niet mee bezig, met een andere partner. Henk zei toen al: 'Jij moet niet alleen blijven'. Maar ik kon me op dat moment niet voorstellen dat iemand anders zijn plek in zou nemen. Maar als je verder in de tijd bent verandert dat toch."
In het programma Rouw Op Je Dak gaat Dorothy Oosting op zoek naar verhalen van Overijsselaars die een dierbare hebben verloren. Hoe rouwen ze, hoe pakken ze het leven weer op, hebben ze daarbij hulp gehad, staan ze nu anders in het leven? Vanavond wordt om 17.30 uur op TV Oost de laatste aflevering uitgezonden. Deze wordt later vandaag en op zondag herhaald. De afleveringen zijn terug te kijken op onze website.
Met haar eigen ervaringen in de rugzak begint Gea in 2013 aan een nieuwe studie: voor rouwcoach. Sinds 2017 heeft ze haar eigen praktijk en probeert ze mensen bij te staan in hun zoektocht naar hoe om te gaan met het verlies van een dierbare. "Ik spreek nooit over dat je fout rouwt, dat kan niet. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Je kan van tevoren nooit weten hoe jij hier doorheen komt."
Gea ziet het als twee benen waarop iemand moet staan:
Gea Stoel over de twee 'benen' in het rouwproces
De meeste mensen staan in het begin vooral op het verliesgerichte been. "Dat voel je dan heel intens. Sommige mensen kunnen al snel ook op het herstelgerichte been gaan staan, maar soms is het ook een enorme zoektocht. Je hebt wel beide benen nodig om verder te kunnen."

Omstandigheden

En zoals eerder gezegd: iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Er is geen goed of fout. Dat blijkt ook als ze fragmenten uit de afleveringen van Rouw op je Dak te zien krijgt, waarin verschillende manieren van rouw voorbij komen. Omstandigheden maken het dat mensen op hun eigen manier zo goed mogelijk proberen om te gaan met de nieuwe situatie, zonder de overleden geliefde.
"Bij sommige mensen is er in het hoofd geen ruimte om te rouwen. Die staan vooral op het herstelgerichte been, maar hebben geen tijd voor het verliesgerichte been. Misschien is het ook wel angst voor wat er gebeurt als je er wel bij stil gaat staan. Bang dat je omvalt." Maar andersom komt uiteraard ook voor, legt Gea uit. "Dat voor nabestaanden de hele wereld om hen heen niet meer bestaat. 'Ik wil en kan hier niet meer aan deelnemen'. Het leven gaat maar door, maar het is niet meer wat het ooit was en dat komt ook nooit meer terug. Dat gevoel."

Lichamelijke last

Dat er bij het verlies van een dierbare ook sprake kan zijn van lichamelijke last weten heel veel mensen niet, merkt Gea. "Da's iets waar mensen helemaal geen rekening mee houden bij rouwen. Dat je geheugen je in de steek laat. Sommige mensen hebben pijn op het hart, of gaan bijna hyperventileren. Sommige mensen voelen zich misselijk, hebben hoofdpijn, kunnen niet slapen. Dat komt er ook nog eens bij. Maar dat hoort ook bij rouw."
Iedereen moet zijn of haar eigen weg vinden in rouw, maar wat kun je als familie of vrienden doen voor iemand die rouwt? "De beste hulp die je iemand kunt bieden is luisteren, er zijn en niet te veel invullen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.