Nieuws

Burgemeester 'echte Friezin' moet nog even wennen aan Olst-Wijhe: "Volledig in Nederlands"

Burgemeester 'van buiten' moet nog even wennen aan Olst-Wijhe: "Volledig in Nederlands"
Burgemeester 'van buiten' moet nog even wennen aan Olst-Wijhe: "Volledig in Nederlands" © Gemeente Olst-Wijhe
De ambtsketen van Olst-Wijhe hangt vanaf vandaag om de nek van Sietske Poepjes. De geboren Friezin bekent dat het even wennen is in onze provincie. "Volledig in het Nederlands, dat is ook nieuw voor mij." De beëdiging is vanavond om 19.00 uur.
"Het is een heel bijzondere dag", zegt de oud-gedeputeerde tegen Omrop Fryslân. "Ik ben wel vaker geïnstalleerd of beëdigd als Statenlid of gedeputeerde, maar nu is het als burgemeester."
Het is ook voor het eerst dat ze haar positie niet van de kiezer krijgt. "Dit is door de kroon benoemd, niet door verkiezingen." Toch voelt het voor haar hetzelfde.
"Ik ben graag in het openbaar bestuur bezig, voor de inwoners van ons land. Hier mag ik nu ook een hele mooie klus met het college van Olst-Wijhe en de raad oppakken. Dus dat voelt echt exact hetzelfde. Ik heb er veel zin in."

Was tijd voor iets anders

De dossiers die hier liggen, lijken volgens Poepjes veel op die in Friesland. "De energietransitie, woningbouw, financiering van gemeenten, dat soort zaken spelen ook in Olst-Wijhe."
De 'echte' Friezin neemt straks "klassieke" burgemeesterstaken op zich: "Veiligheid, openbare orde, vertegenwoordiging van de gemeente. De echte portefeuilles liggen bij de wethouders."
Ze staat als burgemeester nu boven de partijen. "Dat is wel anders. Dit is een neutralere functie en dit is ook zorgen dat een ander goed in positie kan komen. Ik kon wel merken dat het na twaalf jaar gedeputeerde te zijn geweest tijd was voor een andere rol."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.