Nieuws

Hotelgast betaalt zich in Enschede blauw aan toeristenbelasting en in Borne helemaal niets

Van der Valk hotel Hengelo
Van der Valk hotel Hengelo © RTV Oost
Toeristen zijn voor een overnachting in een hotel in Overijssel gemiddeld 1,51 euro per persoon kwijt. Een nachtje in een hotel in Enschede wordt met 2,90 euro veruit het zwaarst belast in onze provincie. In Borne wordt helemaal geen toeristenbelasting geheven.
Uit een onderzoek van Bungalowparkzicht.nl naar de toeristenbelasting, die per nacht per persoon in Nederlandse gemeenten wordt geheven bij een verblijf in hotels en bungalowparken, blijkt dat het landelijk gemiddelde in 2024 op 2,34 euro ligt. De toeristenbelasting in Overijssel blijft daar dus bijna een euro onder, maar is dit jaar wel met 7,8 procent gestegen.

De helft meer

Wel zijn er ook in onze provincie grote verschillen: in sommige Overijsselse gemeenten is het bedrag aan toeristenbelasting sterk gestegen. In 15 van de 25 Overijsselse gemeenten is de toeristenbelasting in 2024 flink hoger geworden. Zo betaal je in Raalte en Olst-Wijhe de helft meer toeristenbelasting dan vorig jaar. Voor een hotelovernachting in Raalte en Olst-Wijhe betalen toeristen nu 1,50 euro per persoon per nacht, waar dit vorig jaar nog 1,00 euro was.
Ook in Zwolle is het tarief dit jaar hoger dan in 2023. De provinciehoofdstad rekent 25 procent meer voor een hotelovernachting. De top 5 Overijsselse gemeenten met het sterkst stijgende tarief wordt gecompleteerd met Losser (21 procent) en Rijssen-Holten (11,8 procent).

Dure gemeenten

Enschede spant, net als vorig jaar, de kroon met een toeristenbelasting van 2,90 euro. Ook in Zwolle ben je als toerist relatief veel geld kwijt voor een nachtje weg: 2,50 euro. De top 5 duurste Overijsselse gemeenten bestaat verder uit Hellendoorn met 1,96 euro, Losser met 1,95 euro en Deventer met 1,83 euro.
In één Overijsselse gemeente hoef je vooralsnog helemaal geen toeristenbelasting te betalen en dat is: Borne.
Onderzoeksmethode
Bungalowparkoverzicht.nl doet jaarlijks onderzoek naar toeristenbelasting in Nederland. Onderzoeksdata is verzameld op basis van gemeentelijke- en overheidswebsites en aangevuld met data van het CBS.

Waar de meeste gemeenten een vast bedrag of percentage hanteren voor de toeristenbelasting, bepalen andere gemeenten het tarief op basis van de hoogte van de overnachtingskosten, het soort accommodatie, het aantal sterren van het hotel, de leeftijd van de toerist, het aantal overnachtingen en de tijd van het jaar. Zelfs binnen een gemeente kunnen de tarieven dus variëren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.